888 Review

Ale Uto what?

Penulis : Fatin Farhanah Masa : 7:49 AM Comments : 19 Labels :

Lately ada satu bahasa asing, istilah asing, perkataan asing dan mungkin juga sejenis makhluk asing dalam pembendaharaan kata masyarakat Malaysia.


ALE UTO

Perkataan ni, istilah ni, bahasa ni ... semua orang duk buat sekarang sampai makcik-makcik pun terjebak tapi sedihnya cuma pandai sebut tapi tak tahu makna. Kes ikut-ikut orang la ni. Bahaya juga macam ni. Kot-kot maksud perkataan tu adalah tak baik, kan dah berdosa asek mencarut dekat orang.


Dari carian semula aku mengenai perkataan ni ... rupa-rupanya bukan la asing sangat pun untuk orang-orang utara sebab perkataan ni asal dari sana. Sejujurnya mula-mula aku pikir ni bahasa ibrani ey. Rupa-rupanya ... eee dari sini je.

KEPALA BUTO

Ya ... tu la maksud perkataannya. Bunyi macam sweet an? ALE UTO. ALE UTO. tapi maksudnya ... Masya ALLAH! Bukan nak ajak mencarut cuma nak kasi tahu yang ale uto tu tu lah. Siap ada page lagi dekat FB. Penuh gambar f**k dalam tu ( main sensor-sensor perkataan pula aku ni. Dekat atas tu buat ejaan penuh. Apa da...). Ada juga yang kata ALE UTO tu short form kepada I LOVE YOU TOO cuma selalunya orang guna ALEE UTO untuk tujuan mencarut bukan berkasih sayang.



Jadi, berhati-hati lah dengan bahasa ciptaan bangsa sendiri. Salah guna dah lari maksud. Tak tahu maksud tapi nak guna pula ... tak tahu lah nak kata apa. Hmm apa-apa pun, kesimpulan yang dapat aku buat dekat sini ialah ... orang Malaysia memang pakar mereka. Mereka ayat-ayat macam ni je la pun *sigh*

Dulu sibuk dengan perkataan choi. Sekarang ALE UTO pula. Tak lama lagi?

psss ... kalau rasa orang lain pun patut tahu pasal ni, klik g+ dekat bawah tu ye. Share dalam google.


19 comments:

  1. dak dak laki kelaih saya asik ckp benda tu ja. sakit telinga dengaq T.T

    ReplyDelete
  2. biasanya mmg kita la yang memusnahkan bahasa sendiri...cmne boleh lulus SPM BM ek? haihhh -_-

    ReplyDelete
  3. Hehe, saya memang benci perkataan ni. Bila ada kawan yang sebut, rasa nak layangkan ja kasut dekat kepala dorang. Haha..

    ReplyDelete
  4. ya Allah.. nasib baik sempat tau wujudnya perkataan ni..
    dan nasib baik tak pernah guna pun perkataan macam ni..

    anyway, saya tag awak utk liebster award.. jemputlah.. :)

    http://life-of-pearl.blogspot.com/2014/09/liebster-award-dari-blogger-zai-jamilah.html

    ReplyDelete
  5. hahaha lawak lah gambar tu hahaha

    ReplyDelete
  6. Aiyoo,, ish3''' xsangka betul and x penah dengar sebenarnya perkataan ni.. Nice share..
    Jom meriahkn http://mellyareenza.blogspot.com

    ReplyDelete
  7. Dengar pun dah tahu ayat ni macam haremm.. Tapi tu laa dah jadi trending. Ni mesti kes mak selalu main pesbuk. Tau la menatang ni haa. Haha

    ReplyDelete
  8. erk, first time dengar. HAHA rasa seperti katak bawah tempurung pule~

    ReplyDelete
  9. ramai lelaki yg cakap macam ni..geram.

    ReplyDelete
  10. laki dr sekola smpi keje ske guna pkataan ni..kwn2 husband sy pn whatsp group buat dp pekataan ni..geram btul

    ReplyDelete
  11. Tq atas pencerahan. Hihi. MMg pelik gak bila baca kt fb. Semoga anak2 kita nnt bijak memelihara bahasa

    ReplyDelete
  12. Ya Allah. T_T Nasib baik tak pernah dengar dan guna. Huhu~

    ReplyDelete
  13. Tumpang tanya omfg yg dlm tweet tu maksudnya "oh my f*cking god" atau ada maksud lain?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setakat ni takde maksud lain. Tu lah maksudnya.

      Delete
  14. Wahhh.. Bnyknya srikandi.. Nk 1 leh? Nk jdikn teman hdup ssh n sng. Ngeehehe. (σ≧▽≦)σ

    ReplyDelete