888 Review

Can I call you 'Jakun'

Penulis : Fatin Farhanah Masa : 12:24 PM Comments : 27 Labels :
Can I call you 'Jakun' ni aku dapat dari status update kawan aku sebab dia share satu gambar ni ... (mention awal-awal sebelum aku kena bash tapi dalam masa yang sama tittle cerita nak yang gempak dan menimbulkan tanda tanya).



Status member tu berkisarkan gambar ni je. Pasal satu creatures ni yang tak faham kenapa orang Johor makan pisang goreng dengan sambal kicap. Eh! dia tak tahu ke makan pisang goreng dengan cara macam tu sangat nikmat? Rugi betul dia tak menikmati kesedapan tu.

Rasa macam sakai je kau update macam tu bro!

Lain tempat, lain cara hidangannya. I don't know dia ni datang dari negeri mana but I am pretty sure yang dia first time sampai Johor and first time juga nampak pisang goreng dihidangkan dengan sambal kicap. It is awesome dude! Trust me. Try la dulu. Jangan la asek nak condemn makanan orang je. Kalau sedap, puji. Kalau tak sedap, diam-diam sudah. Jangan kutuk-kutuk. Tak baik. Nabi pun tak ajar umat dia kutuk-kutuk makanan. Rasa tak sedap, tinggalkan je. Dari situ orang tahu dah yang makanan tu tak sesuai dengan tekak kita.

Honestly, aku sendiri pun kadang-kadang don't get it dengan hidangan-hidangan yang pada aku nampak pelik macam ... makan yong tau fu dengan sos kaler coklat sebab aku biasa makan dengan sup (orang Johor makan yong tau fu dengan sup and of course ada sambal kicap untuk penyedap rasa) atau makan nasi ulam yang dekat Kedah je boleh jumpa dimana nasi ni macam jelmaan nasi kerabu tapi semua benda digaul jadi satu siap-siap.

Tapi takde la sampai ke tahap kutuk-kutuk. Tapi aku akan tanya sedap ke? sambil buat muka kelat bhahaha. Lepas tu try. Kalau sedap, boleh order lagi. Kalau tak sedap, makan je ikut cara sendiri. Tak perlu nak kutuk-kutuk siap update lagi. Kita kena jadi natural. sebab tu la ada istilah Jauh perjalanan luas pemandangan. Baru kita tahu banyak benda. Baru akan terkeluar ayat "Ohhhh ada juga ek cara hidangan yang macam ni. Baru tahu."

From experience we are learn. Pastu boleh la cerita gebang bikin bimbang dekat orang lain pula kikiki. Tak tak, maksud aku ... nanti boleh la suggest dekat orang makanan yang mana yang sedap, yang mana tak sedap. Sharing is caring whatttt. No condemn condemn. Tak elok. Tak elok.

27 comments:

  1. Alahaiii org bkn dari Johor pun mkn mcmtu gak. Sabar jela

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan? Dia je manusia pelik diambang 57 tahun kemerdekaan.

      Delete
  2. kesian bdk tu kn.mmg ptt la pgl jakun.bt malu je update kt twiter..mst kne bash

    ReplyDelete
  3. Sedappp apa. Hehehe.. Kalau tak suka orang tak paksa untuk suka pun. Setiap tempat ada makanan unik tempatan sendiri. Kalau nak, cuba. Kalau suka, makan lagi. Kalau tak suka, diam diam sudah. Contohnya kat kelantan, ada yang makan buah asam jawa dengan budu. Kat Terengganu, makan keropok lekor panas dengan kelapa. Jadi, apa ada hal :D

    ReplyDelete
  4. annoying nyer mamat nie dik... kasi hentam baru tw.
    Lu memang sgt (1000x) jakun! punyer orang... nth ko dduk hutan batu mana smpy ko xtaw mkn pisang goreng dgn sambal kicap sgt match haaa???

    *hangin akk satu badan*

    ReplyDelete
  5. Dia budak Sweden kot.. Sebab tu ada tekak Sweden.. LOL

    ReplyDelete
  6. memang jakun.. itu la yg marvelouss pisang + sambal kicap FUHH tangkap leleh =)

    ReplyDelete
  7. for me. masing2 ade cara masing2... so, just blaja menerima. tak leh telan, toksah makan. simple !

    ReplyDelete
  8. for me. masing2 ade cara masing2... so, just blaja menerima. tak leh telan, toksah makan. simple !

    ReplyDelete
  9. Oarang ulu mana agaknya tu..kesian dia..xtau apa erti enaknya makan goreng pisang denga sambal kicap...

    ReplyDelete
  10. Haha sedihnya tengok dia update status macam tu. Bukan Johor saja kan yg makan macam tu, rara yg stay perak ni pun pernah makan macam tu ^__^ Alahaii dia ni.

    ReplyDelete
  11. pelik baro ni.. huhu.. lain kali google dulu negeri orang sebelum pergi. haha :p

    ReplyDelete
  12. Orang macam ni memang ramai dik. Tapi kan, kalau boleh jangan guna lagi perkataan jakun dengan sakai, sebab tu sebenarnya nama satu suku kaum orang asli di malaysia.

    ReplyDelete
  13. Dia belum rasa lagi tu. Dah rasa nti kompom tukar sleng cakap.haha

    ReplyDelete
  14. Dia tak pernah cuba. Memang lah. Keh keh keh.

    Salam ziarah.
    http://lobam.my

    ReplyDelete
  15. Eh sedap la makan pisang goreng dengan sambal kicap. 1st time datang johor hairan jugak tapi bila rasa memang best. Setiap negeri ada makanan istimewa masing2. Even tourist pun in love with malaysian food.

    ReplyDelete
  16. la...itu pun pelik ke...bukan kat Johor je...kat Selangor pun ada je makcik2 yang jual pisang goreng + kuah kicap lagi....sedap kot...tak pernah merasa la tu...kih3

    ReplyDelete
  17. hahaha. pisang goreng dgn sambal kicap dah berzaman. bukan dekat johor je. even dekat pahang pun ade lah. huhu. saje buat kecoh mamat tu.

    ReplyDelete
  18. aku xpnh mkn jgk pisang goreng ngn kicap. :P

    ReplyDelete
  19. Salam kenal
    Pisang goreng +sambal kicap = heaven nye

    ReplyDelete
  20. memang ketinggalan betul ler org ini..agaknya dia tak pernah keluar dari negeri dia ni kot!

    Jemput join segmen http://kasihlestariabadi.blogspot.com/2014/09/segmen-blogwalking-lestari.html

    ReplyDelete
  21. dekat kedah pun hritu ad jual pisang goreng dgn sambal kicap. mula2 pelik sbb xprnah jumpa...tp lepas rasa ..sedap what.. i mkn smpai hbis kot.

    ReplyDelete