888 Review

5 pembunuh utama di Malaysia ; Jantung, Kanser, Strok

Penulis : nurinafarhana Masa : 3:48 PM Comments : 3 Labels :
Assalamualaikum,

Tajuk hari ni ala-ala rancangan 999 bersiaran di tv3 setiap hari Selasa jam 9 malam (hahaha). Tapi ni sebenarnya bukanlah pembongkaran identiti pembunuh spesis manusia yang selalu kita tengok dalam cerita Conan tu. Ini adalah pembongkaran 5 pembunuh utama berspesiskan penyakit yang selalu menyerang rakyat di negara kita iaitu Malaysia terchinta.

Jom kita kenali 5 pembunuh utama tu supaya mudah untuk kita berjaga-jaga sebelum 'mereka' menyerang. Soooo let's go!

1. Sakit Jantung
2. Kanser
3. Strok
4. Kencing Manis
5. Darah Tinggi

Jom kita kenal dengan lebih mendalam lagi. Mungkin aku akan selitkan juga faktor 'mereka' ni suka atau boleh berdamping dengan kita (hahahah). Ayatttt dah macam taraf-taraf uncle seekers pulak. Tapi jangan takut entry ni belum nak bertukar jadi cerita hantu lagi (hihi). Kita masih lagi dalam segmen berunsurkan kesedaran kesihatan ye :)

Image result for serangan jantung

Ok, sakit jantung ni adalah pembunuh utama dalam kalangan kita sejak 1980 lagi. Suka tak suka, vote tak vote memang statistik dari Institut Jantung Negara mengatakan dan merekodkan bahawa inilah dia pembunuh utama atau PEMBUNUH NOMBOR 1 dalam kalangan rakyat Malaysia dan membunuh secara senyap. Trend ni akan berlarutan sehingga tahun 2020 (OMG!)

"Pernah dengar orang meninggal dalam tidur sebab sakit jantung?"

"Pernah dengar hari ni kita tengok jiran kita sihat, alih-alih esok dapat berita dah meninggal?"

Banyak kes macam tu. Banyak sangat. Takut, kan? Dikatakan dari sumber Institut Jantung Negara, penyakit serangan jantung ni lebih 42% menyerang orang perempuan berbanding lelaki hanya 24%. Ini menunjukkan sakit jantung ni banyak 'crush' kat orang perempuan but nowadays why orang lelaki yang paling banyak menderita sakit jantung ni? Jengjengjenggg. Kejap lagi kita rungkai jawapan ni. 

Ok, demi merungkai jawapan kenapa lelaki nampak lebih banyak kena heart attack ni adalah sebab habit MEROKOK. Merokok adalah salah satu punca sakit jantung boleh berlaku. Selain tu stress pun memainkan peranan juga dalam pembentukan serangan jantung. Seterusnya kencing manis, paras kolestrol tinggi dan gaya hidup tak sihat.

Gaya hidup tak sihat ni merangkumi cuma bersenam atas katil sambil scrool fb atau kelek game macam pubg dan mobile legend selain makan fast food melebihi had macam kfc dan mcd. Tidak dilupakan juga mee magi sedap di makan begitu saja.

Macam mana nak tahu kita ni bakal diserang? Haa ada simptom-simptom dia. Antara simptom-simptomnya ialah dada rasa sakit berdenyut-denyut atau mencucuk-cucuk atau dada rasa tak selesa sampai kita terpaksa kena pegang dada seperti yang selalu disajikan kepada kita dalam drama-drama melayu kalau bapak dia terkejut atau tak boleh terima perbuatan anak dia. Macam tu la pembayang mudahnya. Paham tu? 

Selain itu, denyutan jantung menjadi laju atau bukan berdetak seperti kebiasaanya. Tapi tolong bijak membezakan antara detakan nervous, detakan ternampak bakal jodoh dengan detakan serangan jantung ye (huhu).

Seterusnya, nafas rasa pendek atau bahasa mudah dia sesak nafas. Sesak nafas tu boleh jadi sebab nebes sangat atau pun sebab memang ada asma tapi sesak nafas bagi serangan jantung ni dia datang sekali dengan keletihan atau kelonglaian yang melampau. Ekstrem. Sebab tu kita tengok orang yang kena serangan jantung ni lepas dia rasa sakit didada sampai buat dia refleks pegang dada, dia akan bernafas laju guna mulut lepas tu rebah ke lantai terus kalau takde yang tahan badan dia. Dan simptom terakhir adalah rasa mual, rasa nak muntah atau rasa pening-pening dan diikuti simptom lain tadi tu lah. Harap noted dengan semua simptom ni.

Aku terjumpa satu lagi fakta menakutkan dari Institut jantung Negara berkenaan serangan jantung ni. IJN kata separuh dari kematian akibat serangan jantung ni berlaku 3 hingga 4 jam selepas simptom-simptom yang aku share tadi tu berlaku. OMG! So beware guys. Jaga kesihatan diri dan keluarga kita. Lagi-lagi mak pak kita. Tu peringkat antibody makin merosot tu. Yang muda belia tapi kaki rokok, hidup dalam stress dan suka hilangkan stress dengan mengamalkan pemakanan tak sihat dan gaya hidup tak sihat pun mohon berjaga-jaga. Anda berisiko. You know who you are. So better gi screening. Detect penyakit.

Cara nak detect dengan buat x-ray dada atau buat stress test iaitu lari-lari atas treadmill hospital dengan pengawasan doktor okeyh. Bukan buat sendiri kat umah ==' dan yang terakhir detect menggunakan ECG.

Image result for ecg test
Ni dia ECG test tu

Done 1. Lega. Proceed ke penyakit kedua. Anda bersedia?

Image result for kanser

Penyakit kedua adalah penyakit KANSER. Menurut kenyataan Pusat Kanser Negara seramai 21,773 rakyat Malaysia disahkan menghidapi kanser (itu dalam rekod) tapi dianggarkan seramai hampir 10,000 lagi rakyat Malaysia menghidapi kanser pada setiap tahun tapi tak didaftarkan. Atas faktor apa tak dinyatakan

Kanser ni ada 5 top kanser. Yang menduduki carta pertama ialah kanser payudara diikuti kanser usus (colon cancer), kanser paru-paru, kanser pangkal rahim dan yang terakhir kanser hidung.

Apa pulak punca penyakit kanser ni? Aku bagi faktor sahaja ye. Simptom untuk tiga kanser teratas tu aku takkan tulis kat sini nanti entry ni jadi semakin panjang. Makin boring nak baca nanti. Aku pun dah start letih nak menaip๐Ÿ˜“. 

Ok, kita go thru puncanya. Punca pertama ialah merokok. Ye, merokok masih lagi menjadi punca utama segala penyakit. Menurut Medical Journal of Malaysia, 92% lelaki berkerakyatan Malaysia menghidapi kanser paru-paru kerana merokok atau ada sejarah merokok. Punca kedua ialah tak bersenam. Dah la merokok, tak bersenam pulak. Memang mengundang. Punca yang keseterusnya ialah sejarah keluarga. Kau ada sejarah mak or ayah or atok or nenek or pak cik mak cik yang ada sejarah kanser? Aku ada so aku kena banyak hati-hati dengan gaya hidup dan gaya makan aku. Punca lain bagi kanser ialah pengambilan alkohol berlebihan. Poin ni khas untuk non muslim la. Orang muslim Allah dah larang dalam al-quran pasal pengambilan arak ni jadi takyah la ambil. Banyak mudaratnya dari baiknya. Contohnya boleh sebabkan kanser. Punca yang terakhir tapi tak ketinggalan ialah mengamalkan gaya pemakanan tak sihat dengan kerap.

Macam mana nak detect penyakit nan satu ni? Buat la scan otak (CT scan) atau buat MRI scan.

Image result for strok

Penyakit yang keseterusnya ialah strok. Strok ni penyakit ketiga terbanyak mengakibatkan  kematian di Malaysia. Setiap tahun dianggarkan seramai 40,000 rakyat Malaysia menderita strok. Sumber bukan dari BERNAMA tapi dari Persatuan Strok Negara.

 Bapa aku salah seorang darinya but getting better. Alhamdulillah.

Ok. Dilaporkan sekurang-kurangnya 50,000 setahun kes baru bagi penyakit strok dan pada tahun 2010, Kementerian Kesihatan melaporkan bahawasanya strok merupakan penyakit kelima yang menyebabkan kematian di hospital-hospital. Dan jangan terkejut ye kalau strok ni menyerang orang-orang muda juga walaupun kebiasaannya mangsa-mangsa strok ni orang-orang dalam lingkungan 65 tahun.

Abah saya kena strok masa umur 59 (awal tahun ni lah)

Mari kita lihat apakah punca strok. Punca pertama ialah merokok. Masih lagi rokok adalah penyebab apa-apa penyakit pun. Bermula dari sakit jantung ke kanser sampai lah strok, rokok adalah punca utamanya. Maka berhenti lah merokok abang-abang dan kakak-kakak yang merokok tu. Kalau tak ada rasa kesian kat orang lain pun setidaknya simpan la sikit rasa kesian kat diri sendiri.

Punca seterusnya ialah tak aktif bersukan. Dah tu pulak makan makanan yang terlalu masin atau berlemak terlalu kerap. Makanan macam ni banyak dijumpai kat restoran makanan segera lah dengan dekat rumah orang-orang yang suka lauknya masin macam tumpah garam.

Kemudian, punca lain ialah pengambilan alkohol berlebihan dan diburukkan lagi dengan tekanan darah tinggi, kolestrol tinggi dan juga kencing manis.

Macam abah saya dia ni ada kencing manis. Darah tinggi tak pasti. Bersukan pula cuma mengharapkan aktiviti kat tempat kerja dia dulu as a policeman. Walaupun bukan semua punca strok dia ada tapi hampir separuh dari punca strok tu dia ada. Doakan dia cepat sembuh seperti dulu kala :) Aamiin.

Baik, kita sambung ke simptom-simptom strok pulak ye :)

Antara simptom-simptom awal strok ialah susah untuk bercakap atau otak dengan mulut tak selari. Nampak macam ala-ala tersyayul tapi bukan. Jadi bagi yang kerap sangat tersyayul dalam percakapan seharian tuuuu mohon beringat lah. Mana tahu tu tanda-tanda kecil strok. Kena ingat balik yang orang muda pun ada kebarangkalian untuk berdepan dengan strok (ayoookk).

Simptom kedua ialah lumpuh separuh badan atau kebas separuh badan. Haa yang ni aku risau sebab aku selalu juga kebas-kebas kaki. Hmm kena beringat nih.

Ketiga, ada masalah penglihatan pada satu atau kedua-dua belah mata. Kemudian ada masalah bergerak, hilang koordinasi dan keseimbangan badan. Yang part mengalami masalah bergerak dan koordinasi tu abah aku ada. Dia tak boleh jalan mengundur lepas tu badan dia jadi senget sebelah. Berjalan pun dah macam orang mabuk sebab keseimbangan badan berkurangan. Jahat strok ni!

Yang terakhir, perubahan dalam sifat waspada contohnya asyik rasa mengantok atau tak sedarkan diri. Masih lagi kita ambik contoh bapak aku. Dia ni lepas diserang strok dia jadi cepat mengantok dan letih. Kalau dulu dia boleh drive ulang-alik balik kampung dari Kelantan-Johor tanpa tukar pemandu dan tanpa rehat yang terlalu lama, sekarang dia cuma boleh memandu paling lama pun 3 jam je. Lepas tu kena tukar pemandu, aku la tu or adik-adik aku yang lain (huhu).

Cara nak detect strok ni sama dengan cara nak detect kanser. Kena buat scan otak (Brain CT scan) atau MRI scan.

Meh aku tambah sikit fakta strok untuk renungan semua:-

1. Tekanan darah tinggi adalah faktor utama risiko strok
2. Merokok meningkatkan 2 KALI GANDA risiko menghidapi strok
3. Pemabuk tegar meningkatkan 3 KALI GANDA risiko strok

So, kalau kau lah smoker dan kau lah juga drunkard risiko kau kena strok adalah 5 KALI GANDA. Tahniah abang-abang dan akak-akak. Anda berjaya merosakkan badan anda. Tahniah!

4. Kencing manis meningkatkan 1.8 ke 6 KALI GANDA risiko terkena mini strok

Baiklah lagi 2 main killers disease in Malaysia i'll continue in the next entry. Rasa dah panjang sangat dah ni. Jumpa lagi nanti.

Boleh tinggalkan komen di kotak komen dibawah dan komen kalian akan appear bila saya dah approve. Thank you for reading :)

Asal usul perkataan HAWAU

Penulis : nurinafarhana Masa : 9:10 AM Comments : 4 Labels :
Assalamualaikum, hai :)

Lama dah aku tak update apa-apa kat sini. so hari ni aku nak cerita pasal asal usul perkataan HAWAU atau apa sebenarnya maksud HAWAU ni? Hmm.

Helok ke tak helok sebenarnya maksud disebalik perkataan tersebut?

Ok, since aku dah 6 tahun duduk kat Melaka Bandaraya Bersejarah, melawat Melaka ibarat melawat Malaysia (eh! terberiklan pula. Hee) so aku dah familiar la dengan perkataan HAWAU, LAHABAU, LAHANAT semua tu kan. Cumanya dalam entry ni aku nak cerita pasal HAWAU je dulu. LAHANAT dengan LAHABAU tu kita cerita next entry kalau ada yang request atau sekiranya aku rajin (tetttt) hahahaha. Tapi sebenarnya pasal LAHANAT dengan LAHABAU tu dah ada blogger lain cover dah. Just search jela kalau nak tahu. 

"Cari kat internet" kawan aku kata kalau tiap kali aku tanya apa-apa kat dia. Mudah bukan penyelesaian orang sekarang? *emoji mulut senget* Tak pun lagi satu, "Google la". Haiyoo berat betul mulut nak bagi penerangan. Macammana soft skill nak bertambah baik macam tu? Ok Ok aku tak membebel so jom kita go thru pasal HAWAU nih :)

Hawau ni asalnya dari negeri Melaka. Selain tu I do not know lah kalau dia datang melalui perantaraan orang negara lain sebab dulukan Melaka pusat entrepot antarabangsa. Hawau nih kalau kita search dalam kamus ia membawa maksud yang tak baik sebab ianya sejenis kata-kata makian atau membawa maksud celaka. Takde perkataan makian yang baik, kan? :) Even Nabi kita pun berpesan kalau tak mampu nak berkata yang baik-baik u better shut up. Maksudnya diam lebih baik dari berkata-kata la :)

Tapi aku difahamkan juga oleh orang-orang Melaka yang style diorang ni semakin ekstrem darjah penggunaan kata kesat dalam aktiviti penyapaan keatas seseorang individu semakin rapat dan mesra lah tarat perhubungan mereka itu. Haa dah macam duduk dalam kelas sains pulak dah ada penggunaan hipotisis. Semakin blablabla sesuatu perkara, semakin blablabla la perkara satu lagi tu. Gitu la citernyaaaaa.

Image result for maksud hawau

Selain itu, HAWAU ni jugak membawa maksud TAK GUNA BETUL. Kalau ada yang selalu dengar orang duk sembang, "Hawau kau" haaa maksudnya dia kata "Tak guna betul kau".

I just don't get it why orang-orang kita zaman sekarang terlalu selesa dengan kata-kata kesat sebegitu. Kata-kata kan doa. Cuba ajar mulut tu cakap yang baik-baik.

Memang la akan ada yang kata, "Tu memang style aku, dari kecik aku dibesarkan dalam environment tu, situasi tu macammana nak ubah?" atau mungkin jugak akan ada yang kata, "Itu semua style. Kita kena mengikuti perkembangan semasa". 

Hek munggg!

Kita memang tak boleh nak ubah orang tapi kita boleh ubah diri sendiri. Kita boleh pilih perkataan yang macammana yang kita nak guna untuk pertuturan seharian atau doa yang macammana yang kita dambakan dari mulut orang-orang.

Sekian sahaja sharing saya berkaitan hawau. Moga bermanfaat. Apa-apa penambahan lain berkaitan ni boleh letak kat ruangan komen. Komen akan wujud lepas aku publish komen korang keyh :)

Trip jimat ke Cameron Highlands

Penulis : nurinafarhana Masa : 12:59 AM Comments : 2 Labels :

Melaka - Cameron Highlands - Kelantan


  Sejujurnya aku tak sangka yang trip ni berjaya sebabnya banyak perkara yang diluar kawalan berlaku. Contohnya ada seorang kawan trip (sepatutnya kami pergi berempat) terpaksa tarik diri last minute atas sebab-sebab tak dapat dielakkan. 

  Lepas tu tetiba pak cik aku mesej kata nak balik Kelantan  sama-sama untuk raya haji. Rasa tak sampai hati nak tolak tapi apa kan daya plan ke Cameron datang terlebih dahulu dari plan nak balik raya sama-sama (maaf pak cikku). Aku risau jugak kot-kot tiket ke Kelantan habis tapi alhamdulillah ada. Lega sikit (pheww) so my pak cik  balik naik bas. 

  Kemuncak dugaan adalah kereta salah sorang dari kami rosak. Sepatutnya pergi dengan 2 kereta. Satu kereta 2 orang tapi sebab dah rosak 1, tinggal kereta 'jaguar' aku jela yang masih gagah perkasa. Aku dah semakin hilang semangat nak pergi tapi semangat kawan aku lagi 2 orang tu belum luntur. So kami plan lain. Dari pergi berempat jadi bertiga. Dari pergi dengan 2 kereta jadi 1 kereta. Dari boleh cut cost ... alhamdulillah masih lagi cut cost. So kos kami ke Cameron setiap seorang adalah ... RM 300 bahkan ada lebihan beberapa ringgit ๐Ÿ˜

  Kos ke Cameron Highlands per orang bagi tempoh masa 3 hari:-
  1. Rm 48 (petrol kereta)
  2. Rm 20 (tol)
  3. Rm 80 (hotel E.S.M)
Kos ni dah termasuk sekali dengan perjalanan balik Kelantan, makan minum dan perbelanjaan souvenir dari sana. Jimat bukan?

  Tapi kalau pergi sorang-sorang mungkin tak begitu jimat juga. Let say kita masih mengekalkan perancangan perjalanan yang sama (dari Melaka  ke Cameron Highland dan berakhir di Negeri Serambi Mekah), tol Ayer Keroh ke Tapah berharga rm40. Bagi kos petrol pula lebih kurang rm105. Hotel pulak kalau masih mengekalkan hotel yang sama dengan harga yang sama *baca dengan nada trivago* dah menelan belanja rm240 untuk 3 hari. Total semua rm385. Belum masuk lagi duit makan minum, duit belanja kat sana ... mahu kena bawa rm500 kurang-kurang.

  So guys tips nak jimat yang sebenar-benarnya ialah ... kena pergi ramai-ramai and kebanyakan hal yang general seperti tol, petrol, hotel kita tong-tong. Tapi aku perasan ada juga bilik sewa yang rate harga semalaman antara rm50 ke rm80 area tanah rata kat tempat steamboat De'bamboo. Kena pandai cari and survey.

Jarak 10km JE pun tapi 1jam 46 minit guys. Sanggup?

  Tips lain untuk trip ke Cameron ialah jangan datang time Malaysia tengah nak cuti umum atau cuti sekolah atau hujung minggu sebab masa kau hanya akan habis dalam perjalanan je. Bukan banyak melawat tempat-tempat menarik. So datang lah masa bukan hari cuti. Cuma tu lah siapa je yang nak datang? Semua tengah sibuk bekerja ๐Ÿ˜…

Ladang Teh Sungei Palas

  Nak datang sini la tu yang sampai berejam tu. Padahal 10km je pun. Kalau kat Melaka ... 10km tu 10 minit dah sampai (kalau Melaka tak kaya dengan traffic light la). Huhu.

Ok, ladang teh Sungei Palas ni adalah ladang teh terbesar kat Cameron dan di sini juga lah pengambaran movie Ombak rindu dijalankan. Yang antara dialog popular cerita tu ialah, "Redha tu ikhlas. Pasrah tu menyerah". Ingat? 

  Dah sampai kat sini... aku pun tak nak lah lepaskan peluang berOmbak Rindu. Bukan boleh datang selalu kat Cameron nih. Setahun sekali pun belum tentu jadi terima lah ...

Menanti sebuah keajaiban :')

Move on! Hidup harus diteruskan walau pahit untuk ditelan :')

Kalau dah jodoh takkan ke mana (tiber)

  Fun fact ; masa aku sampai rumah kan lepas tu bercerita dengan muka penuh teruja dekat mak aku pasal aku dah jejak kawasan penggambaran Ombak Rindu, mak aku buat tak heran weh! Dia boleh lagi teruja tengok the making of munafik 2 berbanding cerita anak dia nih. I is kecik hati sebab tak dipedulikan. Pastu dengan muka kesian aku tanya dia, "kenapa ibu tak rasa teruja bila kak long kata dah sampai kat tempat ombak rindu tu?". Dia sengih sambil berkata, "sebab ibu dah sampai dulu dah kat situ". Cukup untuk mematikan modal bercerita aku. So aku sambung jela makan. Lapar weh jalan jauh. Huhu 

Antara tempat lain yang aku lawat ...


  Ya, Fragrance Nursery. Kat nursery ni macam-macam pokok dan bunga dan pokok bunga kau boleh jumpa.


  Yang aneh tahap kena teroka hutan tebal baru kau boleh jumpa, ada.





  Yang tak berapa aneh yang selalu dilihat dan mudah dijumpai lagi la banyak kat sini.




  Yang gadis dan bunga pun ada jugak kat sini (eh). Kalau tengok kat gambar last tu ... nampak macam sepenuh hati je aku memilih pokok untuk dibawa balik dan tanam tapi hakikatnya itu semua lakonan (sengaja ambik sebab memang nak bawa masuk blog hahaha). Dunia semua tu! Dunia! (Tiber)

Cactus Valley pun aku pergi



  Kaktusnya berjenis-jenis tapi gambar kaktus ciput. Moga aku tak dicop sebagai melakukan diskriminasi. Hewhewhew


  Dan trip kami berakhir dengan menikmati steamboat di De'bamboo. If ada umur dan diizinkan tuhan ... kami nak try Atilia steamboat pulak sebab pada pendapat kami steamboat kat De'bamboo biasa-biasa je. Jauh dari puas hati. Bukan nak hina rezeki atau nak downgrade mereka, it just honest opinion dari penggemar steamboat. Member aku siap compare De'bamboo dengan Seoul Garden. Memang De'bamboo bukan saingannya la (hahaha). Jauh panggang dari api. Begitu lah perumpamaan penuh kiasnya.

  So guys, jimat tu boleh datang dalam macam-macam bentuk. Jimat masa, tenaga dan kewangan. Jimat masa kalau kau pergi ikut highway. Jimat tenaga kalau kau pergi bukan pada masa cuti. Kalau tak tenaga kau habis kat dalam kenderaan je bukan jalan-jalan menikmati keindahan alam ciptaan tuhan pun. Jimat kewangan pulak kalau kau mampu cipta percutian yang bajet. Macammana nak dapatkan percutian yang bajet? Pergi lah 3 4 orang dengan kawan-kawan sekepala dengan kau, yang boleh give and take, yang tak menyerabutkan kepala hotak kau, yang takde asyik rasa dia je yang betul, yang mulut bukan pesen asal bercakap je menyakitkan hati kalau tak akhirnya kau yang makan hati. Tambah-tambah kalau kau jenis yang suka mengekalkan keharmonian and buat trip memang untuk release tension tapi tension tak ter-release sebab tersilap pilih partner travel. Beware!