888 Review

Segmen : Geng Blogwalkers

Penulis : Fatin Farhanah Masa : 10:46 AM Comments : 10 Labels :

Klik banner if nak join :)

Aku rasa ini kali pertama segmen ala-ala blogwalking ada task extra yang unik. Terjemahkan perkataan dalam bahasa Brunei ke proper malay coz tuan punya segmen adalah blogger dari Brunei. Betul-betul rasa dibuli. Fae, niat Fae nak membuli tu tercapai sasaran.

Lelah iolls kalau uolls nak tahu duk google-google terjemahan bahasa Brunei ke Bahasa Melayu. Page pertama asek kata perkataan tu takde dalam kamus. Gelabah iolss. Biau betui? Takpe, kita pergi page kedua. Bila buka, takde pun terjemahan. Yang ada, bibliografi penterjemah buku bahasa Brunei ke bahasa melayu. Adeh, kecewa lagi. Beralih ke page ke tiga baru lah terkeluar perkataan Yeayyyy tu dari mulut. Nak melompat ghase. Dah jumpa. Dah jumpa hekhek.

Jadi, terima lah terjemahan dari iolls ni ye wahai cik Fae yang budiman hehe.

"Tidak ku reti cakap Brunei"

Terjemahan ayat ni :-

"Inda ku merati kurapak Brunei"

Psss, actually reti tu aku main bantai je terjemahan tu coz merati dengan reti macam tak jauh beza je aku tengok kehkehkeh *pang. Haaa ni lagi satu, nak cari maksud perkataan MERATI pun masalah. Sampai kena bukak kamus bahasa Sabah tapi sayang. Sayang-sayang-sayang seribu kali sayang, perkataan tu tak kutemui jua. Eh! Fae, mintak halal ey terjemahan tu hehe.

Kepada yang belum join, belum terlambat pun untuk sahut cabaran ni. Cabaran dibuka sampai akhir bulan ni. Good Luck~


10 comments:

  1. singgah dari segmen yg sama..salam kenal=)

    ReplyDelete
  2. Salam..

    Datang singgah dari segmen yang sama.
    Happy blogwalking.

    http://syuhadabaharudin.com/2014/05/17/segmen-geng-blogwalkers/

    ReplyDelete
  3. hahahaha i really love reading this entry! thanks sudi join my segmen. sy still in the mid buat senarai peserta.

    good try ;) merati is mengerti/faham hehehehe.

    follow urs back #1111

    ReplyDelete
  4. ehhhh slh. sy dh follow ur blog lama dh. hehehe.

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum sayang semuanyaaa!
    Blogwalking sedang berjalan~

    http://demahabbah.blogspot.com/

    ReplyDelete
  6. saya datang singgah blogwalking sini dari blog pihak penganjur.. :)

    ReplyDelete
  7. Selamat bersegmen.. Fiza singgah dr segmen yang sama.. jemput ke
    http://ourmemoria.blogspot.com/2014/05/segmen-geng-blogwalkers.html

    ReplyDelete
  8. saya juga dari segmen yang sama

    http://syukurnyasihat.blogspot.com/2014/05/segmen-geng-blogwalkers.html

    ReplyDelete
  9. Salam Ziarah dari segmen yang sama :)

    http://myfirdz-trulylove.blogspot.com/2014/05/segmen-geng-blogwalkers.html

    ReplyDelete
  10. bw dan follow sini # 1338 :) .. sori.. lambat sudah.. tapi biar lambat, janji tetap tunai.. cewahhh ^__^
    http://nurulhidayahdiary.blogspot.com/2014/05/segmen-geng-blogwalkers.html

    ReplyDelete