888 Review

Cinta & Pengorbanan

Penulis : Fatin Farhanah Masa : 10:43 AM Comments : 2 Labels :

Pengorbanan tu-- memang mudah untuk disebut,
Tapi--
Nak buat tu--
Lagi payah dari nak makan nasi masa tangan tengah luka.

Cinta tu--
Ah! Semua tu lumrah.
Nak sebut pun mudah.
I LOVE YOU--
You? Love me tak?
Mudahkan?
As simple as that.
Cuma-- tu lah.
Tahu ke tak makna CINTA tu apa?
Tahu CINTA tu apa sebenarnya?

Hehe--
Rasa jiwang pula nak bercakap pasal CINTA.
Rasa macam good-good je nak bercerita pasal PENGORBANAN.

'Hoi! Kau tahu ke pasal CINTA & PENGORNANAN sebenarnya'
Bisik hati kecilku yang ntah bila nak jadi besar.

'Hm-- aku pun tak tahu betul dengan benda alah yang namanya CINTA & PENGORBANAN'
Akalku membalas. Tak mahu kalah dengan hati.
'Tapi aku dah nampak dengan mata kepala aku sendiri apa yang dikatakan CINTA, apa yang didefinasikan sebagai PENGORBANAN'
Akalku menambah. Hati aku semacam 'hm'.
Menunduk dengan akur.
Pernah tengok reaksi anjing yang akur dengan arahan tuan dia?
Macam tu lah perumpamaannya.
Faham?
Jangan buat spekulasi
Seterusnya mencipta kontrovesi.
Itu sekadar perumpamaan.
Bayangan untuk memudahkan benda tu difahami.

Tak pernah aku tengok cinta seorang anak kepada bapa dia sekuat tu.
Tak pernah aku tengok anak zaman sekarang sanggup berkorban teruk demi seorang bapa yang terlantar sakit.

Yang sorang tu sanggup balik dari jauh,
menempuh perjalanan sejauh 800km demi bapa dia.

Yang sorang lagi pula,
sanggup ulang-alik dari hospital ke sekolah,
untuk mengajar.
Balik dari mengajar,
kembali ke hospital semula,
Demi seorang bapa.

Demi seorang bapa,
yang dah membesarkan mereka,
yang dah berhabis macam-macam,
yang dah berkorban dan lakukan macam-macam jenis pengorbanan,
Sekarang, turn mereka lakukan perkara yang sama,
Tapi tak di nafikan--
Of course tak serupa.

Ni baru la betul-betul CINTA.

Ni baru la sebenar-benar PENGORBANAN.

Ni baru la truly anak-anak soleh dan solehah mawaddah warohmah.

Kehidupan bakal & sentiasa dirahmati.

In Sha Allah :D

Mampu ke aku dan adik-adik lakukan sesuatu yang serupa someday,
When our turn to be like this is coming?
Ameen kan saja.
Mudah-mudahan jadi nyata :)

2 comments: