888 Review

Dari Perak ke Kedah kembali ke Perak

Penulis : Fatin Farhanah Masa : 1:53 PM Comments : 8 Labels :
Chinese New Year tak lama lagi (mengikut pada tarikh masa tu la. Now tak valid dah) jadi semua dah hepi-hepi dah nak cuti. Adik-adik aku pun dah krung krang krung krang call abah ibu nak bagitahu diorang nak balik. Bakal meriah la rumah abah nanti. Abah and ibu of course bakal pening kepala. Siap la abah ibu ... nantikan attack dari anak-anakmu yang nakalnya ya ampunnnnn sayanggggg ... tak tahu nak jelaskan macam mana. Besar kecik sama je perangainya. Tak jauh beza.

Jadi, tengahari lagi dah bertolak ke Kedah. Nak pergi ambik my only one lil sister. Dia belajar dekat Adtec Kulim.




On the way nak balik, dalam kereta, abah buat sudden plan. Go to Sungai Sedim yang ada Tree Top Walk tu. One of the tempat pelancongan dekat Kedah. Perjalanan ke sana dari tempat belajar si botet aku ni takde la jauh mana tapi kalau berjalan jenuh juga la. 



Sampai je dekat sana kena bayar RM3. Abah dah start membebel-bebel. Mood dia dah start swing macam endoi yang dihayun. Tak stabil. Aku dah nak masuk ke mood pasrah. Kemungkinan abah akan gostan kereta dan balik ke Perak on the spot tersangat lah tinggi. Nasib baik semuanya under control. Abah masih lagi bertenang tapi aku tetap juga pasrah. Cerita ni dah start nampak konfliknya. Gerun.


Dah siap bayar, kami menuju ke atas. Dah la jalan berbukit, sempit pula tu. Macam mana la kalau berselisih dengan kereta lain. Baru je terdetik macam tu, tup tup depan mata ada kereta nak turun. Mood abah berhayun semula. Dia kata dia nak balik. Nampak macam nekad. Aku malas nak layan. Taknak kecewa sangat, aku buat-buat busy taip mesej. Padahal masa tu line maxis tak wujud pun dekat situ. Even 1 bar pun tak muncul. Ah! Lantak! Yang penting aku tak kecewa sebab tak nampak kereta abah keluar dari kawasan Sungai Sedim tu. Dah jauh dari Sungai Sedim baru aku plan nak jengah tingkap.

Tahu-tahu je aku dah rendam kaki dalam air terjun yang sangat sejuk. Oh! Kami dah berjaya naik rupanya. Hahahah. Macam vangang saja ayat aku.



Lepas puas main air, kami ke Tree Top Walk ......


Nak sampai ke sini jauh juga berjalannya. Agak penat la. Kena mendaki kan. Dia punya jauh tu sempat la bagi peluang dan ruang untuk abah ibu bercinta. Jalan sambil pegang-pegang tangan. Manis sangat. Hikhikhik. Aku nak macam tu juga. Bila ye? Hoho.

Oh, dalam perjalanan nak ke Tree Top Walk kami berselisih dengan tempat flying fox, tempat main-main tembak-tembak tu. Apa kebenda namanya? Jap, jap! Haaaa paintball.


Jadi siapa-siapa yang sukakan aktiviti lasak, pencinta aktiviti lasak dialu-alukan ke sini. Pakal je hari tu ktorang sampai lambat, kalau tak memang aku pow abah pergi main terbang-terbang dengan musang.

Nak meniti Tree Top Walk atas jambatan pacak tu ada bayarannya. RM10 satu kepala. Ada 5 orang masa tu terpaksa keluarkan RM50. Abah dah merungut-rungut dah. Mahal katanya. Beli sate dengan RM50 tu lagi kenyangkan perut. Dah la kena guna kederat sendiri nak menjelajah jambatan tu. Langsung tak jadi so tak teroka lah. Sebab tu cuma ambik gambar depan dinding tertulis Tree Top Walk je.

Around 5.30 pm macam tu kami pun pulang. On the way nak balik kami singgah ke pasar malam. (Hmmm boleh pula ada pasaran masa tu dan aha! ada orang jual sate juga). RM50 yang abah 'berkira' sangat tu masa nak naik Tree Top Walk tadi, dia betul-betul guna untuk beli sate dann brrrrrr alhamdulillah. Kenyang :)

Cerita trip to Perak dah hampir ke penamatnya tapi masih ada beberapa kisah lagi sebelum betul-betul tamat.

TO BE CONTINUE ... xoxo


8 comments: