888 Review

Tips Mengubati perasaan Putus Cinta

Penulis : Fatin Farhanah Masa : 11:52 PM Comments : 8 Labels :
Say "PEACE" to us :)
Ini cerita aku. Bukan aku sorang tapi bersama bestie aku. Well, kita jadi bestie since form 3 sebab masa tu lah kita baru sekelas. Tapi sebelum kita sekelas, kita pernah satu sekolah dulu. Masa sekolah rendah cuma tak jadi bestie la. Masa tu keadaan kita macam HAI HAI BYE BYE. Maksudnya bila terjumpa O terserempak, kita akan say hai. Bila dah nak balik sekolah dan terserempak lagi kita akan say bye pulak. Aku bersyukur sejak dari dulu kita tak pernah bermasalah bila berjumpa atau terjumpa atau bila terserempak and etc. Oh! Lupa nak kenal kan siapa dia. Dia Nur Farahuda bt Azami Putra. Dia selalu kata yang aku lah satu-satunya manusia yang tak pernah lagi buat kesilapan dalam mengeja nama dia. Aku rasa bangga bila dia cakap macam tu. So babe, ejaan nama kau tu betul tak? Aku takut sebab dah lama tak jumpa kau dan dah lama tak tulis nama kau, aku jadi lupa nak eja nama kau ikut I/C. Hehe. Maafkan saya.

Ya, tikam sushi tu lelaju. Saya tak pandai guna chopstick. Kasihan.

Last kita hang out sama-sama .... aku pon tak pasti bila. Lama sangat. Lagipon masa zaman sekolah dulu kau selau kata yang nak ajak aku hang out, PAYAH. Kau selalu samakan aku dengan MAK DATIN. Aku ingat lagi ayat kau "Alah Atin, nak ajak kau kua lepak-lepak kena buat appoinment. Payah betul. Mengalahkan MAK DATIN. Entah-entah nak kua dengan MAK DATIN pon tak sepayah macam nak kua dengan kau". Aku gelak je dengar kau membebel. Kadang-kadang kesian jugak bila dengar luahan hati kau tu tapi aku tahu kau faham aku sebab tu kita masih bestie sampai sekarang, kan? Dan kau tahu tak, aku selalu mengaminkan bebelan kau yang kau keep saying yang aku ni macam MAK DATIN. Kalau masin mulut kau, kawin la aku dengan DATUK. Betul-betul jadi MAK DATIN la member kau ni nanti. Hahaha. Gatai nooooo.


Mmmmm ... bila kali terakhir kita makan suap-suap macam ni ek? Aku rasa moment ni pon dah lama kita tinggalkan sejak kau masuk Poli, aku sambung STPM dan sampai la aku dah bergelar mahasiswi di IPTA tempatan sekarang. Aku rasa ... 3 tahun ada kot kita tak buat benda-benda macam ni. Siyes rindu gila babeng nak buat. Biar la orang nak pandang pelik ke. Orang nak kata aku nak menggedik manja ke hape ke, kesah la pulak. Dah aku memang manja, nak buat macam mana, kan? Aku manja-manja pon dengan bestie aku. Jeles lettew :P


Bila dah lama tak jumpa, Kau cakap aku GEMOK. Aku cakap "Senyap Farah! Senyap!" sambil buat muka. (Aku kan pakar buat muka). Dah kau panggil aku dari ATIN je jadi ATIN DEMOK.  Aku balas "Chit, Kuang ajaq hang". Kau gelak. Suka sangat lah tu. Bila dah lama tak jumpa, rasa macam nak peluk kuat-kuat sampai nangis. Tu yang kau buat dekat aku tapi aku cakap kau ngada-ngada. Alah, nak nangis-nangis pulak! Aku belum mati lagi la! Chill la. Emo pulak. Bila dah lama tak jumpa jugak banyak benda yang kau share dekat aku. Aku macam biasa lah, macam dulu-dulu jugak jadi pendengar setia kau. Tak banyak mencelah tapi ada la bagi respon macam "Yeke" "Ooooo" "Eya" atau buat macam-macam eksperasi muka sekadar syarat. Takde la nampak sangat yang aku tak tahu nak respon apa. Kehkehkeh. Siyes babe, aku macam tak tahu nak bagi respon panjang-panjang. Vocab tak banyak. Macam malas nak bukak mulut pon ada. Ikut genetik abah aku kot. Abah aku macam tu la. Banyak senyap dari bercakap. Bapak borek, anak rintik.

Sila tonggengkan lappy anda untuk tengok pic ni atau sengetkan je kepala anda tu. Hehe. 

Salah satu cerita yang kau share dekat aku ialah kisah cerita ala-ala Sembilu Kasih kau tu. Kau ibarat Hetty Sarlene and Ex kau yang cambangang tu ibarat Zed Zaidi. Aku tak tahu lah babe kenapa kisah cinta kau dari dulu sampai sekarang macam tragis semacam. Pelik bin Ajaib kawan kau nih jadinya. Tak pernah la aku dengar kisah cinta kau happily ever after. Kalau happily ever after pon dekat part pertengahan je. Part-part penyudah mesti berakhir tanpa perikemanusiaan. Sabar ey babe. Harap kau bertemu jodoh yang baik. Aku tengok, bf kau yang sekarang ok la. Hopefully tak berakhir dalam bentuk yang serupa. Amin. Oh! Ni aku nak titipkan sikit tips-tips mengubati perasaan putus cinta dekat kau. Harap membantu kau dalam memberi kau semangat dan harapan untuk terus hidup. Dunia belum berakhir bila ex cambangang kau tu putus kan kau. Smile ok! Say cheeseeeee .... 


1. Baca Surah Yasin
2. Solat Hajat di Lupakan segala Kenangan
3. Menyendiri, Cari Ketenangan
4. Elakkan Mendengar Lagu2 Sedih Dan Lagu2 Kenangan Bersama Dia
5. Menangis Sepuasnya
6. Pergilah Keluar Shopping Dan Bergembira Bersama Kawan2 Baik Yang Boleh diPercayai
7. Kalau Boleh Buang Atau Sedekahkan Hadiah2 Yang Pernah Dia Berikan, Atau Simpan Ditempat Yang Kamu Tidak Pernah Akan Melihatnya Lagi.

~ Bila Mengalami Kekecewaan Seperti Putus Cinta / Tunang.. Ingatlah Bahawa ALLAH Sentiasa Ada..
- Juga Ibu Bapa / Keluarga Dan Kawan2 Masih Memberi Sokongan Dan Percaya Lah Bahawa Kamu Sebenarnya Tidak Sendiri. Ingat, Setiap Yang Berlaku Pasti Ada HIKMAHnya. ~


8 comments:

  1. alolo sweetnye makan bersuap2 hehe :)

    ReplyDelete
  2. yup yup... apa2 Allah sentiasa ada dengan kita... life is too short to mourn over things...

    dear kalau sudi, ada masa terluang dan tiada paksaan tau...kakak jemput join...

    http://furrasbubblynotes.blogspot.com/2013/03/segmen-featured-me-on-bubbly.html

    ReplyDelete
  3. cantiknya tudung kuning tu heheheh kirim salam yeeee whahwaha

    - Admins blog 3 dalam 1
    http://blog3dalam1.blogspot.com/

    - Facebook fan page
    https://www.facebook.com/MingHuiRaingerzAwesomeCollections

    - Ping blog artikel @ Facebook
    https://www.facebook.com/groups/kakipingdotcom/

    ReplyDelete
    Replies
    1. buat apa kirim salam dekat tudung kuning?. Bukan dia paham pon.

      Delete
    2. kirim salam kat fatin la :D hahahaha

      - Admins blog 3 dalam 1
      http://blog3dalam1.blogspot.com/

      - Facebook fan page
      https://www.facebook.com/MingHuiRaingerzAwesomeCollections

      - Ping blog artikel @ Facebook
      https://www.facebook.com/groups/kakipingdotcom/

      Delete