888 Review

Cara ubah password YES 4G

Penulis : Fatin Farhanah Masa : 10:29 PM Comments : 77 Labels :

Assalamualaikum

Wah ... nampaknya ramai orang sampai ke site aku sebab nak tahu pasal Yes. Welcome to YES4g Family :). Ada juga yang sampai ke sini sebab nak tahu cara ubah password YES4g. Sayangnya aku takde buat entry pasal tu. Musti mereka kecewa kan. Tapi takpe, aku bukan jenis suka buat orang kecuwa lama-lama. Jadi aku wujudkan entry ni.

Awalnya ye kawan-kawan semua, saya pun ada masalah dengan penukaran password huddle saya. Sebab dah lama tak buat. Jadi lupa. Bila lupa mesti berlaku kesilapan. Bila berlaku kesilapan, huddle tak berfungsi. Bila huddle tak berfungsi, aku jadi gelabah. Bila aku gelabah, aku jadi murung. Bila murung, aku cepat emo. Bila cepat emo, tak boleh silap sikit. Mesti nak mengamuk. Tambahan pula aku seorang perempuan yang sifatnya hormon tak menentu. Naik turun sesuka hati macam roller coster. Aku taknak korang jadi macam tu. So kita hepi sama-sama keyh. Haaa yang lelaki, takyah nak sinis sangat baca. Korang pun kalau dah start emo lagi terok dari pompuan datang bulan tau!

Boleh kita mulakan sekarang? Kalau boleh ... Ikut step-step ni tanpa skip ye. Jujur!


First step :-
 Taip http://192.168.1.1/. atau klik je la link tu. Nanti dia akan bawak korang ke satu laman yang tulis ... Welcome to YES4g

Second step :-
Di ruangan login dan password ... kedua-duanya korang isikan perkataan ADMIN. Tau. Jangan isi benda lain. Nanti jadi lain. Bila jadi lain ... korang akan start emo. Kan entry ni nak tolong korang supaya tak emo tak tentu hala. Jadi baca betul-betul. Jangan buat kepala sendiri!

 Third step :-
Bila dah berjaya masuk, pergi ke factory reset. So reset la apa yang korang nak reset. Bila dah reset, huddle korang akan kelip-kelip dan mati sendiri. Masa tu jangan panik. Tu memang biasa bila kita buat reset. Nanti dia akan hidup sendiri. Tapi kalau rasa tak sabar, hidupkan secara manual pun boleh. Maksudnya korang hidupkan.

Last step :-
Korang kena connectkan ia ke handphone atau lappy atau ke kedua-duanya sekali. Pastu masukkan password wifi yang baru. Dan. Purrrr! Boleh guna dah. Yeayyyy.

Semoga berjaya :D Harap perkongsian ni bermanfaat  heeeeee :) Oh! tapi sebelum tu ... pastikan yang korang nak reset password tu adalah huddle korang sendiri bukan orang lain punya. Andddd dun wori walaupun line dia kaler merah sekali pun ... dia takkan mengganggu proses penukaran password. Ingat tu :)

p/s : Kalau dah ikut step. Dengan jujur. Tetap jugak terjadi masalah. Aku mintak maaf keyh. Apa yang aku dapat tolong adalah dengan suggest korang pergi ke booth atau kedai Yes berhampiran. And kalau masa line kelip-kelip merah tak dapat nak ubah password ... hmmm tunggu a sampai line jadi kaler kuning ke hijau ke, keyh?


Wassalam :D



77 comments:

  1. Hye there... one of Yes4g user datang menjejak ke sini.. hehehehe :D

    ReplyDelete
  2. Saya guna yes4g super 98 sudah 3 bln. Saya dapati kuota cepat habis walaupun saya tak guna u tube or updates apps n windows. Kenapa ye. Ada tips x?

    ReplyDelete
  3. Im trying to reset my Yes 4g huddle right now.Since dah lama xguna so lupa password haha..Now nak cuba this tip harap menjadi πŸ˜‚πŸ˜‚

    ReplyDelete
  4. Alhamdulillah menjadi. ! Tq for the tips πŸ’πŸ’

    ReplyDelete
    Replies
    1. Camne buat website xleh msuk pun

      Delete
    2. Camne wat website xleh msuk pun

      Delete
  5. factory reset pun x jumpa ni. version lain ke

    ReplyDelete
  6. hye. boleh x guna steps ni klau guna yes zoom?

    ReplyDelete
  7. Sy tak faham tentang pernukaran password boley tolong ajaar lebih detail lg

    ReplyDelete
  8. Boleh tolong ajar lebih detail lg?

    ReplyDelete
  9. Cmner ea tak bape faham.bole tolong ajar lebih detail lg?

    ReplyDelete
  10. Replies
    1. :) kelakar je tp bagus la tu. moral of the story... jangan cepat gubra. heheh

      Delete
  11. saya dah masukkan 'ADMIN' tapi dia keluar wrong password??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tekan power button lama2 sampai lampu semua menyala lebih kurang 1 minit..automatik huddle tu akan reset semula,pastikan ID dan PASSWORD jangan lupa..so bila dah reset masuk browser tapi 192.168.1.1 dan masukkan password iatu ADMIN..ada faham..πŸ˜€πŸ˜€πŸ˜€

      Delete
  12. saya dah masukkan login 'ADMIN' tapi kenapa dia keluar wrong password ??

    ReplyDelete
  13. Sy g alamat ip yg diberi dah 100 kali tp dia asyik ckp the server stop responding..So sy buat sendal pintu je huddle ni sbb xle pakai lgsung..Sementara tggu kontrak hbs..Dah la menipu je yes 4g ni bru bukak fb 15 minit dia dah telan 900mb data..Serik dah lps ni sumpah aku x amik lg dah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama la kita bro..yes mencekik data..so lepas ni jgan rekeman dengan kawan..sebab ia berbahayaπŸ˜‚πŸ˜‚ aku dah goreng dah huddle sampai hangus 1 jam dalam periuk..

      Delete
  14. thanks a lot!!! you've helped me a lot tho!!

    ReplyDelete
  15. Username dan password admin yg macam mane ??? Banyak kali bubuh tapi salah ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau kita nak masuk tukar ID ataw PASSWORD kan sebelum tu kena isi PASSWORD untuk huddle tu baru dia akan masuk untuk ID dll.

      Delete
  16. Username dan password admin yg macam mane ??? Banyak kali bubuh tapi salah ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai amirul faiz, awk just taip perkataan "admin" then submit tapi kalau tak blh jugak better awk rujuk mana-mana kedai YES berhampiran or call careline YES. Saya dapat tolong awk setakat tu ja. Thanks sudi datang blog saya. Singgah lagi ye :)

      Delete
  17. Replies
    1. Hai Fazira, saya tak pasti link yg saya bagi ni valid lagi ke tak. Awk ada simpan lagi manual yag YES bagi? Try rujuk dalam tu. Rasanya ada. Try ye. Saya dapat tolong setakat tu ja. BTW thanks sudi jadikan blog ni as rujukan. Datang lagi ye :)

      Delete
    2. ip tu dah tak valid.. Jadi ADSL Router TM.. dah beratus kali cuba

      Delete
    3. Hai korang, korang ada simpankan manual yes masa beli huddle dulu? Dalam tu ada juga tunjuk step nak tukar password sebenarnya. Try tengok. Takpun call je servis center. Dia boleh tolong buatkan penukaran password korang tu. Tq :) Harap membantu :D

      Delete
  18. kenapa sy type admin tetap x boleh......HELP

    ReplyDelete
  19. sya x boleh log in nih? mcam mne?

    ReplyDelete
  20. seye terlupe paswod nak bua cam mna ni

    ReplyDelete
  21. Kalo terlupa password yg ditukar tu camna...

    ReplyDelete
  22. Saya dh isikan admin kedua2 ruangan…… tpi x bulih pon

    ReplyDelete
  23. Saya dh masukkan kedua2 ruangan dgn admin…… tpi xjadi pon

    ReplyDelete
  24. assalammualaikum. Nak tanya kenapa dah tulis password dan username admin masih xboleh masuk?

    ReplyDelete
  25. Tu klu berjaye masok klu x pat masok....sebab bnyk kali masok kan ADMIN tpi x boleh2 jgk asal ya

    ReplyDelete
  26. Tenkiu kak. Nsb dh ada link atas. T_T emo betoi nak bagi keluar yang Zoom pny site tu. tak letak / kat blakang skali kot.

    ReplyDelete
  27. port forwarding setup plox!!!!i need to up a server but i have to set my port fowarding to 28015

    ReplyDelete
  28. Sya boleh buka admin IP address ni sekali je, pastu smpi skrg masih x boleh....."The page can't be displayed"..knape ye...internet yg saya pakai ni celcom. xkanlah internet celcom ni lembab plak...baru je bayar bil...hmmmm please gegurl help me..

    ReplyDelete
  29. Kalau tukar password guna phone and guna yes zoom boleh ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kann...aq masuk kan admin xbley po

      Delete
    2. Kann...aq masuk kan admin xbley po

      Delete
  30. Awai2 aku baca hang punya blog ni, aku stress.. bila aku stress.. aku emo.. bila aku emo.. aku ngamuk.. bila aku ngamuk.. aku bebal.. tapi, nasib baik membantu at the endnya.. tq.

    ReplyDelete
  31. thank you for sharing ;) it works!

    ReplyDelete
  32. dh reset pastu letak id yes tp password id yes xtahu haaa e2 masalahnya,,, aduhhhhhhhhhhh huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. 192.168.1.1 pastu masuk password admin dan submit pastu as again leter

      Delete
  33. Kalau x leh log in..reset je semua..pas ru masukkan new pasword n new user

    ReplyDelete
  34. 1 - Type http://(192.168.1.1) into the address bar of your browser while connected to the zoom via Wi-Fi LAN..

    2 - The default password of the device is (admin).

    3 - You may change your device password.Or choose (ask again later) to change it at a later time.

    4 - Click (basic setup).

    5 - Key in your Yes ID/password.

    6 - Change your Wi-Fi network name SSID and secure it with a password.(Click review and save).

    7 - Review settings,once confirmed click (save).

    **(msukkn pass tulis je -admin-)
    **(die sruh msukkn pass dan comfirm pass tu pun tulis gak -admin-)
    **(basic setup nti Yes id tu nti msukkn num yg anda dftar..cnth 01861*****@yes.my)
    **(password pulak,yg kdai mula2 bg pass kekal..cnth 123*****)
    **(lastly,security pastikan msuk pass yg uols nak..settle..hahaha

    ReplyDelete
  35. Untuk zoom dia username dan password , ADMIN tu hanya untuk hundle sahaja kalau zoom apa yer ? Or pakai id sendiri ?

    ReplyDelete
  36. Lepas type 192.168.1.1 masuk password admin dan lepas tu as again leter

    ReplyDelete
  37. Npe xbulih masuk....aku masukkan admin kedua2 ruangan

    ReplyDelete
  38. Kena pergi tempat daftar hari tu dan tanya ni.

    ReplyDelete
  39. Alhamdulillah , jadi laaa 😍 thanks awakk 😘

    ReplyDelete
  40. cara reset id utk yes Zoom pun sama ke. ? nape xde jumpa pun factory reset.. tmpt nak masukkan id pun xde..boleh tlg ajar x..?

    ReplyDelete
  41. Aku da tukar pasword kt yes email.. Boley ke aku reset huddle guna cara ni.. Mohon jwb..

    ReplyDelete
  42. Aku da tukar password kt email yes.. Boley ke aku reset huddle gune cara ni.. Mohon jwb

    ReplyDelete
  43. Kak, kenapa lepas saya tukar ssid ,username yg naik kt device tu, trus jadi kelip2.😭😭😭😭

    ReplyDelete
  44. Assalamualaikum...Cua try cara ni:

    Sebelum nak buka browser 192.168.1.1 tu kena resetkan modem dulu,cara reset modem tu kea tengok dkt belakang modem tu ada lubang kecik,jolok lubang tu dgn jarum sambil tekan button dlm lubang tu selama 30 saat,lpas tu lampu kodem akan berkelip..Lpas modem dah nyala,lpas tu nama wifi kita akan tukar jadi YeS,connect line wifi kita tu,las tu baru pergi ke browser google chrome dan taip 192.168.1.1 dan dia akan minta username dan pasword.Taip dkt username tu admin dan pasword juga admin huruf kecik tau.Lpas ah berjaya tu baru boleh tukar pasword yang baru dkt situ..Selamat mencuba.

    ReplyDelete
  45. sy sdh try berapa kali msuk admin kat password..nape x lps2 ni adoi frust tau !

    ReplyDelete
  46. Asalamualaikum sis, syukran jazilan atas perkongsian tip, alhamdulillah saya berjaya reset password, semoga Allah S.W.T merahmati sis selalu, amin.

    ReplyDelete
  47. Nk try buat ni,mintak² jadi..ape pun terima kasih bg tips yg sangat berguna pd pengguna Yes zoom...jom lah sy belanja KFC,tp Oder kentang putar cukup lah,ayam xblh....heheheheheehhehe...thank you..

    ReplyDelete