888 Review

Cara ubah password YES 4G

Penulis : Fatin Farhanah Masa : 10:29 PM Comments : 77 Labels :

Assalamualaikum

Wah ... nampaknya ramai orang sampai ke site aku sebab nak tahu pasal Yes. Welcome to YES4g Family :). Ada juga yang sampai ke sini sebab nak tahu cara ubah password YES4g. Sayangnya aku takde buat entry pasal tu. Musti mereka kecewa kan. Tapi takpe, aku bukan jenis suka buat orang kecuwa lama-lama. Jadi aku wujudkan entry ni.

Awalnya ye kawan-kawan semua, saya pun ada masalah dengan penukaran password huddle saya. Sebab dah lama tak buat. Jadi lupa. Bila lupa mesti berlaku kesilapan. Bila berlaku kesilapan, huddle tak berfungsi. Bila huddle tak berfungsi, aku jadi gelabah. Bila aku gelabah, aku jadi murung. Bila murung, aku cepat emo. Bila cepat emo, tak boleh silap sikit. Mesti nak mengamuk. Tambahan pula aku seorang perempuan yang sifatnya hormon tak menentu. Naik turun sesuka hati macam roller coster. Aku taknak korang jadi macam tu. So kita hepi sama-sama keyh. Haaa yang lelaki, takyah nak sinis sangat baca. Korang pun kalau dah start emo lagi terok dari pompuan datang bulan tau!

Boleh kita mulakan sekarang? Kalau boleh ... Ikut step-step ni tanpa skip ye. Jujur!


First step :-
 Taip http://192.168.1.1/. atau klik je la link tu. Nanti dia akan bawak korang ke satu laman yang tulis ... Welcome to YES4g

Second step :-
Di ruangan login dan password ... kedua-duanya korang isikan perkataan ADMIN. Tau. Jangan isi benda lain. Nanti jadi lain. Bila jadi lain ... korang akan start emo. Kan entry ni nak tolong korang supaya tak emo tak tentu hala. Jadi baca betul-betul. Jangan buat kepala sendiri!

 Third step :-
Bila dah berjaya masuk, pergi ke factory reset. So reset la apa yang korang nak reset. Bila dah reset, huddle korang akan kelip-kelip dan mati sendiri. Masa tu jangan panik. Tu memang biasa bila kita buat reset. Nanti dia akan hidup sendiri. Tapi kalau rasa tak sabar, hidupkan secara manual pun boleh. Maksudnya korang hidupkan.

Last step :-
Korang kena connectkan ia ke handphone atau lappy atau ke kedua-duanya sekali. Pastu masukkan password wifi yang baru. Dan. Purrrr! Boleh guna dah. Yeayyyy.

Semoga berjaya :D Harap perkongsian ni bermanfaat  heeeeee :) Oh! tapi sebelum tu ... pastikan yang korang nak reset password tu adalah huddle korang sendiri bukan orang lain punya. Andddd dun wori walaupun line dia kaler merah sekali pun ... dia takkan mengganggu proses penukaran password. Ingat tu :)

p/s : Kalau dah ikut step. Dengan jujur. Tetap jugak terjadi masalah. Aku mintak maaf keyh. Apa yang aku dapat tolong adalah dengan suggest korang pergi ke booth atau kedai Yes berhampiran. And kalau masa line kelip-kelip merah tak dapat nak ubah password ... hmmm tunggu a sampai line jadi kaler kuning ke hijau ke, keyh?


Wassalam :D



Penangan GST

Penulis : Fatin Farhanah Masa : 6:00 PM Comments : 2 Labels :

Assalamulaikum

Tak lama lagi GST bermula. Setakat ni aku tengok ramai yang tak mengalu-alukan. Ada pagi tadi, aku tengok sorang member FB aku yang kalau jumpa kat luar kompem aku tak kenal buat status tak puas hati pasal sorang mak cik jual nasi lemak ni naikkan harga nasi lemak dia. 50 sen je pun dia naikkan. Jadi la RM2. Marah sungguh dia. Dia kata, belum start lagi GST dah naikkan harga. Dah GST nanti silap-silap jadi RM2.50. Kenyataan dia tu ada yang sokong. Tak kurang jugak yang bangkang. Macam biasa lah. Di mana ada haters di situ juga la ada supporters.

Lepas tu tadi ... housemate aku duk scroll FB dia, pastu dia nampak ada orang upload gambar sotong. Yang dah masak la. Kat kedai. Dekat tray sotong tu ... tukang kedai tulis 'satu potong sotong RM1'. Satu potong okeyh! Bukan satu ekor. SATU. POTONG. Boleh bayangkan tak? Ok! kita bagi contoh :-

Image result for satu potong sotong rm1

Dalam gambar ni yang aku nampak ... ada 8 potong sotong. Ok bang/akak, 8 ringgit je. Duit! Duit! *tangan gaya minta duit. muka penuh gangster*

Apak mahalllll wehhhh! Satu potong? RM1? pfffftttt. Errr kita nak masak apa ek malam ni?

Lagi tak boleh blah, member aku cerita ada satu kedai dalam semenanjung ni kenakan RM 13 untuk sepinggan nasi putih dan 3 ekor sotong. Sotong kurita kot yang orang tu ambik. Tu yang mahal tu.

Tapi serius over orang kedai tu. RM13? Untuk nasi sepinggan dengan sotong 3 ekor? Tak habis fikir aku. Wehhh belum GST kan? 6% je pun kadar kenaikan yang dikenakan. Ni hisap darah ni. Bukan cekik darah lagi dah.

Ok lah, nak pergi tanya member aku, esok lusa tulat dan hari-hari seterusnya nak masak apa untuk lunch and dinner. Nak kena list menu ni. Baru fefeling kedai sikit. Lepas ni dah jarang-jarang nak nampak menu kat kedai tomyam.


Kenapa lelaki cepat bosan dengan awek dia??

Penulis : Fatin Farhanah Masa : 11:58 AM Comments : 4 Labels :


Assalamualaikum

Hari tu adik aku duk membebel pasal awek dia yang kerja asek call dia. Mesej dia. Sebenarnya takde la hari tu sangat. Dah setahun pun perkara tu terjadi. kihkihkih. Mula-mula aku ingat derang gaduh so harus la soalan aku berbunyi begini, "Gaduh ke?" dengan nada meleret. Niat nak perli. Hahahah. Dia balas, "Tak lah. Cuma bosan. Asek nak berkepit je. Ingat orang takde kerja lain ke selain nak kena mesej dia, call dia selalu. Dah la cakap benda sama je tiap kali". Haaaa melopong aku dengar adik aku membebel. Biasa dia tak membebel panjang macam tu. Selalunya dia hadiahkan penumbuk je terus ke atas lengan berhampiran bahu aku. Kali tu dia membebel. Mungkin sebuah tumbukan tak dapat eksperasikan perasaan dia waktu tu. Aku agak la.

Ok. Entry kali ni nak cerita dekat kita-kita yang gegurl ni kenapa boffie-boffie engkorang macam nak taknak je borak atau mesej dengan engkorang. Eh! whatsapp sekali. Zaman sekarangkan zaman whatsapp, wechat, viber. No more mesej. Lagi-lagi tak lama lagi dah nak GST. Eh!

Berbalik kepada topik serius ni, 'KENAPA LELAKI CEPAT BOSAN DENGAN AWEK DIA??'. Ada banyak faktor yang menyebabkan kaum Adam ni jadi mudah bosan dengan kaum Hawa.

Faktor pertama. *Rasa macam tengah menyiapkan karangan STPM sepanjang 380 patah perkataan*. Ok! Faktor pertamanya. Korang (yang gegurl lah especially) asek contact derang. Asek sangat. Sampai dalam sehari tu lebih dari 4 5 kali korang contact. Tak kisah la through call ke whatsapp ke viber ke asalkan korang buat perkara yang menghubungkan korang direct dengan dia. Dah tu cerita benda yang sama je tiap kali. Bosan tawu? Kalau aku lelaki tu, aku pun bosan. Sikit-sikit cerita pasal kucing mati. Takpun pasal berat naik tak sampai sekilo. Aishhh!

NI nak kasi tips. Korang better guna orang tengah sekali sekala kalau nak berhubung hari-hari dengan boffie korang. Guna orang tengah takpe. Sebab apa? Kalau korang atau dia tengah bengang, orang tengah yang akan kena marah. Bhahahahah. So, kena marah pun tak secara direct. Ok? Boleh faham? Tu pro dia. Kontranya pula ialah ... korang kena berhadapan dengan kemarahan kuasa dua. Satu dari pasangan korang. Lagi satu dari si penyampai tu. Sebab dia dah stress dulu. Kena marah dulu-dulu lagi dari ko.

Kita ke faktor kedua 'KENAPA LELAKI CEPAT BOSAN DENGAN AWEK DIA??'. Bila dah selalu sangat call, selalu sangat mesej, derang akan rasa seperti dikongkong. Lagi-lagi kalau derang kata nak pergi main bola atau tengok perlawanan bola. Mula la korang guna oktaf paling tinggi kata JANGAN sampai gegendang telinga dia terima gegaran 7 pada skala richter. Mana la dia tak hangin. Dah la kalau derang halang korang buat benda yang derang tak suka tapi korang suka, korang buat bo layan je. Tak adil la macam tu. 

Tapi bercinta sebelum kawin pun tak adil jugak. Opss! *tutup mulut*

Faktor yang ke seterusnya dalam perbincangan kita yang serius ni ialah faktor kerap sangat dating. Dating selalu sangat pun boleh menimbulkan perasaan boring. Lagi-lagi sebab cuma boleh pandang tapi tak boleh sentuh. Cuba kalau dating dengan kerap lepas kawin. Mesti seronok. Tak boring langsung. Sebab boleh buat apa je. Takde yang nak marah. Kalau ada yang marah, sua kad pengesahan perkahwinan depan muka dia. Oooo berani nak marah-marah. Suka hati a. Ni suami aku takpun ni isteri aku *jelir lidah*. Lagi buat derang boring kua dating dengan korang sebab asek dia je yang kena kua duit bayar macam-macam kehendak nafsu ko. Duit ko sendiri, simpan elok je dalam peti besi yang kena melepasi 7 pintu besi lain untuk sampai ke duit tu. Errr hiperbola sangat ke ayat aku?

Faktor yang terakhir dalam topik 'KENAPA LELAKI CEPAT BOSAN DENGAN AWEK DIA??' ialah ... korang ada tabiat buruk yang menyebabkan derang boring. Misalannya ... kerja asek mengumpat je. Bajet bagus. Padahal derang tengok korang kecik-besar-kecik-besar je tiap kali. Tak pun korang punya sifat merajuk yang melampau-lampau. Sampai kat hati dia terdetik 'aku benam jugak karang dia ni dalam Sungai Melaka'. Tak pun ... korang ada sifat pemarah yang kalah singa. Apa je yang dia buat serba tak kena. Korang asek marah je dia. Depan public pun depan public lah. Korang tak hirau pun. Asalkan korang rasa boleh lempiaskan rasa marah korang dah cukup. Ish! Tak bagus la macam tu. Kalau aku yang jadi boyfriend korang, lama dah aku karate rusuk korang. Dah la rusuk pun aku bagi pinjam. Berani sungguh nak marah-marah aku. Pulangkan balik rusuk aku! Pulangkan! *keluar lagu Pulangkan - Misha Omar. tetiba*

Kesimpulannya gegurl sekalian ... kalau boboiboy korang bagi respon negatif dekat korang sejak dua menjak ni, maybe korang kena kaji faktor-faktor yang aku gigih taip ni. Maybe ada yang korang terlepas pandang. Then buat la pembaikan. Tu pun kalau korang takde option boyfriend 2 3 4 5. Maksudnya ko jenis setia la. Tak layan skandal-skandal ni semua. Ok?

To boizzzzz pula. Kalau korang buat perkara yang sama macam yang di listkan oleh aku di atas tu tadi, kemungkinan untuk awek ko berlaku dingin dengan ko adalah tinggi. So, kena kaji kesilapan ko then ubah. Jangan nak jahat mulut sangat tuduh awek ko curang. Ko yang buat taik pastu nak lumur kat orang. Flying kick mahu? Marah ni. Marah.




Cita-cita

Penulis : Fatin Farhanah Masa : 11:53 PM Comments : 1 Labels :

Assalamualaikum

Aku ada cita-cita. Ini kisah cita-cita aku. Cita-cita yang menjadikan hidup kita ada target. Ada visi. Ada Misi. Tapi bukan misi dekat sepital tu. Tu misi lain. Misi tu main cucuk cucuk orang. Buat orang lemah lutut je kalau masuk sepital.

Menyambung kisah mengenai cita-cita ni, masa zaman darjah rendah dulu sampai la ke tingkatan tinggi sikit, mesti ada je borang pasal cita-cita yang kena isi di awal tahun persekolahan. Selalunya column pertama aku tulis DOKTOR. Column kedua, CIKGU. Column last, PENSYARAH.

Habis je form 3, dapat result PMR, hati aku dah dup-dap-dup-dap dah. Macam nak melompat keluar bak hang. Lagi gentar sampai menggigil lalu kemurungan sejam dua bila memikirkan tak berjaya jadi budak sains tulen. Kan cita-cita pertama aku nak jadi DOKTOR. Harus la aku masuk golongan budak-budak nerd. Tapi aku dan seisi kelas tak nerd pun haaaa. Break the rules selalu ada la. Nakal gila! Gila pun tak nakal macam ktorang. Cikgu suruh bersihkan kelas, tetap jugak kelas macam tempat pelupusan sampah. Sampai satu tahap cikgu bengang sangat atau omputih kata THAT'S IT KID! THAT'S IT! Cikgu pun suruh ktorang keluar kelas then cikgu sapukan sampah dalam kelas tu. Kesian cikgu dapat anak murid tak dengar kata. Lepas tu ktorang insaf. Tapi. Sekejap jela. Esok lusa buat lagi. Dan dotdotdot.

Maknanya ada lagi la benda nakal lain yang ktorang buat. Kali ni dengan cikgu lain pulak. Dengan cikgu fizik yang paling banyak ktorang buat hal. Alhamdulillah SPM 6 tahun lepas fizik aku dapat C. Walaupun nampak dah bangang jugak la C tu, sekurang-kurangnya tak F.

Bebel panjang pulak pasal benda-benda bersifat privasi ni. Padahal kalau tak cerita pun tak pe.

Tapi sekarang cita-cita aku dah jadi lain dah. Dah menyimpang jauh sangat dah dari listing cita-cita zaman dulu. Memandangkan ketiga-tiga subjek sains (bio, fizik, kimia) aku hanya cukup-cukup makan je sifatnya, aku taknak ambik risiko ambik jurusan yang perlu bermain dengan kimia mahupun dengan tubuh badan manusia atau pun dengan zarah-zarah momentum. So, aku sambung course ekonomi masa STPM. Masuk UiTM dapat jurusan bisnes antarabangsa. Kan dah cakap cita-cita aku dah menyimpang jauh. Takde nampak bayang-bayang seorang CIKGU pun. PENSYARAH? Lagiiiiiiii la jauhhhhh.

Sekarang, tengah praktikal ni, cita-cita aku dah bertukar lagi. Nak jadi PERUNDING TAKAFUL pulak. Padahal tak pernah terlintas langsung pun dalam benak pasal kerjaya ni. Malahan tak tahu pun kerjaya ni wujud. Korang tahu? Mungkin sebab tak didedahkan. Sekarang, bila dah didedahkan baru aku tahu yang kerjaya ni punya pulangan yang tinggi dan ianya sejenis perniagaan juga. TANPA MODAL. Rare bukan? Selalunya perniagaan sinonim dengan modal sebab prinsip perniagaan adalah 1) modal 2) tanah 3) pekerja 4) *tak ingat apa.* tapi perniagaan ni tak perlukan modal berbentuk wang atau fulus atau money atau apa-apa jela istilah yang seangkatan dengannya yang korang tahu. Dia cuma peruntukan keberanian kau dan suara kau. Tu je. Bagus bukan? Bagus bidang ni. Ianya akan build your self-confident and your presentation skill (termasukla ayat nak ajak orang selesa borak dengan kau). Sebab tu aku berkeputusan untuk jadi PERUNDING TAKAFUL sepenuh masa lepas habis praktikal ni.

Tapi kadang-kadang aku rasa jiwa aku macam jiwa seorang penulis. Novelis orang panggil. Ada masa ... aku simpan angan-angan nak hasilkan novel sendiri. Haiyaaa amoiii... manyak complicated hoooo you munya cita-cita.

Sekejap tu. Sekejap ni. Cuba untuk jadi lebih fokus Farhana. Bukan Puteri Bumi Kenyalang.


Kids ; The honest creature

Penulis : Fatin Farhanah Masa : 11:29 PM Comments : 2 Labels :

Assalamualaikum

Seperti kita semua tahu, kanak-kanak adalah makhluk paling jujur dalam ini alam. Yeah! nampaknya ada yang bersetuju. Saya nampak anda terangguk-angguk sebentar tadi. Atau mungkinkah anda tersengguk-sengguk? Weh! jangan a macam tu. Awal lagi kot untuk rasa ngantok. *Buat muka tak puas hati*.

Jadi tadi aku pergi ke salah satu sekolah agama dalam area Melaka. Teman second bos jumpa client dia. Oh! Mungkin perkataan TEMAN tak sesuai digunakan dalam konteks kerjaya aku ni. Malu la kalau second bos perlu berteman hanya kerana nak jumpa client. Baik aku je yang jadi bos kalau macam tu. Pasaipa? Sebab aku main redah je jumpa orang. Takyah teman pun takpe. Eceh! berlagak pulak tu. Oh! Bagi yang belum tahu, aku adalah perintis PERUNDING TAKAFUL. Ada sebarang persoalan, calling-calling keyh.

 0137273448 (Farhana).

Makanya ... aku nak tukar TEMAN tu kepada IKUT. Yaaaa IKUT adalah lebih tepat. So siang tadi aku ikut second bos. Dia nak buat presentation kepada client dia. Aku bukan ikut buta. Sambil aku ikut aku diperkenalkan kepada client bos as pengganti dia. Anything happen, aku yang akan handle client dia tu. Kembang semangkuk hati aku diberi penghargaan dan kepercayaan sedemikian rupa hiks. 

Selain diperkenalkan, aku jugak diberi tunjuk ajar mengenai method presentation secara tak langsung dari second bos. Semua tu hasil dari permerhatian mata aku yang tak setajam helang ni la. Pemerhatian aku tahap manusia biasa je. Tapi hampir-hampir masuk zon pemerhatian seorang pilot la. Kau tahu kan nak jadi pilot dia punya skor ujian pemerhatian tu macam mana? Yang rabun rabun memang awal-awal lagi kena out. Tapi bagi yang berbin atau berbinti kan Rabun jangan risau, anda masih ada peluang selagi bukan mata anda yang bermasalah rabun. Setakat nama bapak je Rabun pedehallll. Tak menjejaskan pun.

Ok. Ehem *bersihkan tekak* wait seminit. Aku lupa nak tulis apa tadi. Wait ha. Wait ha. Haaaa ok ok. Ingat dah. Sekolah agama tu terdiri dari budak darjah 1 sampai la 6. Habis je jumpa client bos, aku menuju ke arah sekumpulan budak kecik tengah main lari-lari sambil menyoyot eskem batang perisa coklat. Aku pun tegur mereka. Mereka nampak gembira dan bahagia dengan teguran aku. BHahahah bajet gila ayat aku. Baik-baik berlari, terus semua bekejar ke muka pintu sebab nak borak dengan aku. Tapi bagi yang brek tak makan, mereka masih kekal berlari sampai la penat, baru berenti.

Aku borak biasa je dengan mereka. Tanya nama. Umur berapa. Tak pun darjah berapa. Pastu ada la tegur-tegur sikit perbuatan tak molek derang tu yang sepak member tak tentu hala mahupun yang sengaja menitiskan eskem atas baju member. Sungguh pelik cara kanak-kanak beramah mesra. Cara aku dulu pun mesti 'alien' macam tu jugak kan? Tapi yang bestnya derang panggil aku USTAJAH. Aloooo tomeynya. USTAJAH yah? Hehe. Aku teringin sangat jadi cikgu. Nasib la peranan aku dalam Takaful ni ada la jugak iras seorang guru (sebab buat sharing dengan orang) tua yang suka analogikan dirinya sebagai lilin yang membakar diri sendiri. Tapi aku muda lagi tahu?

Hujung-hujung perbualan, sorang budak nama Haziq cakap "Cantik la ustazah ni" dan disokong oleh Abit dengan anggukan bertalu-talu persis burung tukang. Dan ditambah perisa oleh Hafiz "panggil je ustazah cantik tu kakak. Takyah la panggil dia ustazah" sambil menghabiskan eskemnya. Bila ntah eskem dia nak habis, AKU PUN TAK TAHU. Dari tadi makan tak habis-habis.

Kesimpulannya budak-budak memang makhluk jujur. Tak sabarnya nak mimpi indah malam ni. Mimpi jadi princess paling dikehendaki seantero Dreamland.


Tabiat Pelik : Bahagian 1

Penulis : Fatin Farhanah Masa : 12:56 AM Comments : 1 Labels :

Assalamualaikum

Setiap orang ada tabiat pelik. Termasuk la aku. Sebab. Aku pun. Spesies orang jugak. Bhahahah. Hah? Tak kelakar? K fine!

Meroyan tetiba an. Hahaha. Pastu gelak sensorang macam sekarang. Kan aku dah kata aku pelik. Korang tak caya.

Tapi tu bukan kepelikan yang aku nak kisahkan. Kisah sebenar adalah aku suka keruk ketiak lepas tu keruk lagi lagi dan lagi sampai puas. 

Tak habis dengan itu, aku akan bawa tangan bekas keruk ketiak tu ke hidung.

Image result for garu ketiak

Alolololo tomeynya dak cik ni angkat lengan tayang ketiak. Dah la pakai baju Pink Panther. Auummm. Kalau aku yang buat kompem buruk. Kemungkinan dapat jelingan maut sedas dua dari orang sekeliling adalah tinggi.

So... kita buat secara peribadi dalam bilik. air. alone. atau. dibawah. gebar.


Tazkirah : Ikhlas

Penulis : Fatin Farhanah Masa : 10:48 PM Comments : 0 Labels :

Assalamualaikum

Esok. Pagi pagi esok. Aku. Kena. Bagi. Tazkirah. Rasa nak jerit kuat-kuat. Bedebor rasa hati jantung limpa dan segala jenis organ dalaman ni. Esok. Aku. Adalah. Watak. U-T-A-M-A...! ppffft. Ya Allah! Ya Allah! *lari laju-laju buat satu pusingan lengkap berukuran padang bola* 

Sebagai seorang wanita berkerjaya yang bukan bakal ustazah pilihan tapi masih mengekalkan ciri-ciri perempuan melayu yang tak berapa nak akhir... aku telah memilih tajuk IKHLAS sebagai tazkirah aku esok. Since dalam minggu ni orang sekeliling aku asek sangat duk seru seru "Ikhlas. Ikhlas" kebetulan pulak aku praktikal dalam salah satu agensi Takaful Ikhlas, hmmm aku merasakan tajuk IKHLAS untuk tazkirah esok sangat bertepatan.

Ok geng, kita tengok esok. Berjaya ke tak ke tazkirah aku. Kalau berjaya, aku tarbiah korang semua pulak wahai village people sekalian. *miahahaha*

Daaaaa... nak sleep dulu. Buat preparation rapi untuk tazkirah esok. Kang tetiba pemberi tazkirah tersengguk-sengguk, dikhuatiri nanti ditazkirahkan pula =='