888 Review

Cerita Hantu

Penulis : Fatin Farhanah Masa : 11:06 PM Comments : 11 Labels :


Masa zaman darjah kecik-kecik dulu, masa kumpul ramai-ramai dengan sepupu-sepupu, mesti kitorang akan duduk berkelompok then buka cerita pasal ghost story. Masa tu, suasana nak feel seram je. Duduk tempat gelap. Pasang lilin. Lepas tu, tukang bercerita pula bukan main menjiwai cerita. Dahhhh kitorang yang berhati kecik ni yang masa tu badan pun kecik juga lagi menggigil serta-merta. Mata asyik melilau ke kiri ke kanan saja. Check line kononnya. Takut ada pertambahan ahli dalam kumpulan yang tak berapa nak besar tu. Bulu roma jangan kata la. Dia pun tercacang macam baru lepas kena renjatan elektrik. Meremang je. Besar kepala-kepala. Kepala otak ni pula, ligat bukan main-main membayangkan satu-satu perkataan yang keluar dari mulut tukang bercerita. Well, budak-budak kan. Imaginasi setinggi langit lepas tu menangis sendiri bila nak pergi toilet, nak terkucil tapi takde yang nak teman. Hmmm kenangan zaman belum mumayiz. Baligh lagi la jauh. Jauh dia macam Batu Pahat nak ke Perak. :)

Cerita sekarang pula, tadi aku baru je balik dari kenduri arwah dekat umah jiran aku. Jarak umah aku dengan umah dia boleh tahan jauh la. Ada la kena buat beberapa langkah sebelum nak sampai kan. Haha ( Ok, tak lawak ). Habis je baca tahlil, habis je makan, aku pun jengah la keluar tingkap. Tahu aku nampak apa? Aku nampak ada la beberapa orang budak kecik buat satu kumpulan kecik. Dalam proses nak buka cerita hantu rupanya. Bukan main bersungguh lagi bercerita sampai aku yang comel lote ni di cop sebagai HANTU KAK LIMAH masa tengah jengah diorang tu. Kureng betul budak-budak kecik tu semua :D Bila duduk sorang-sorang macam sekarang, tergelak aku. Budak ... Budak, macam-macam hal. Haha.


Tapi apa-apa pun, kita kena percaya yang makhluk-makhluk ni memang wujud cuma kita saja yang tak nampak. Kan salah satu rukun iman tu ialah beriman kepada perkara-perkara ghaib. Benda tu dalam kategori perkara ghaib lah. Entah-entah masa aku tengah menaip entry ni pun, dia baik punya berdiri sebelah aku. Entah-entah juga kan, masa korang baca entry ni, benda tu bersimpuh elok je sebelah korang. Baca bersama-sama. Heheh.

11 comments:

  1. ish akak ni.. ayat last tu buat kecut je. nasib baik family tak tidur lagi. hahaha. eleh saya kalau sekarang buat cerita hantu pun saya takut. bukan masa kecik je. heeee... :D

    ReplyDelete
  2. haha,untung baca waktu siang2.. haha..XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ala... baca malam-malam pun bukannya seram. Haha

      Delete
  3. ayat last tu telah meningkatkan daya imaginasiku..sempat jugak toleh sebelah...affected..ahahah

    ReplyDelete
  4. saye baru umoh 13 saye pon macam akak kumpul ramai2 bukak cite hantu... yang paling seram adik saye walaupun citer dye hyper siket tapi cite dye yang paling seram ... ade masetu kami baru balik jalan2 ngan ayah sampai umah je xde sape senyap je .. ayah kitorang pon bukan tinggal situ dye dok tempat laen emak plak kuar jumpe kawan jap .. kitorang berempat nie duduk ruang tamu cite punye cite lame2 dengar ade oranv berdengus pulak kat bilik dekat ruang tamu pergh... apelagy kami lari sepantas kilat mengalahkan hussein nek bot pergy taman lepak sane jap..

    ReplyDelete
  5. saye baru umoh 13 saye pon macam akak kumpul ramai2 bukak cite hantu... yang paling seram adik saye walaupun citer dye hyper siket tapi cite dye yang paling seram ... ade masetu kami baru balik jalan2 ngan ayah sampai umah je xde sape senyap je .. ayah kitorang pon bukan tinggal situ dye dok tempat laen emak plak kuar jumpe kawan jap .. kitorang berempat nie duduk ruang tamu cite punye cite lame2 dengar ade oranv berdengus pulak kat bilik dekat ruang tamu pergh... apelagy kami lari sepantas kilat mengalahkan hussein nek bot pergy taman lepak sane jap..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Macam kelakar je. Tapi macam seram je. Kalau digabungkan jadi macam kelakar seram je :) Akak pun permah jugak lalui situasi macam tu. Terus cepat-cepat terpa mak sampai kena marah tapi rasa lega walaupon kena marah. Haha. Takut punya pasal sampai kena marah pun dah tak kesah asalkan dapat peluk mak kuat2 :D

      Delete