888 Review

Memujuk sahabat ada caranya

Penulis : Fatin Farhanah Masa : 6:40 PM Comments : 25 Labels :

Berkawan memang seronokkan? Dapat ramai kawan pon seronok sangat . Tapi bila sampai bab bergaduh tu yang tak best . Masing-masing tarik muka . Tak bertegur . Buat hal masing-masing and blablabla yang seangkatan dengannya .

Pastu bila gaduh dengan manusia yang gubra mesti dia cepat-cepat nak pujuk kawan dia yang tengah marah tu . Kes takut hilang kawan la ni . Tapi malangnya niat baik dia tu lebih menjadikan suasana jadi separah perang dunia ke-2 . Benda kecik jadi besar . Demi mengelakkan itu semua, let's check it out tips ni . Jangan tak tahu, nak memujuk pon ada cara tau .

.
.
.
.

  • Biarkan seketika
Lepas je berlaku pergaduhan/pertengkaran/percakaran and apa-apa jela yang boleh affect hubungan korang, JANGAN ( siap highlight lagi ) terus tegur kawan korang tu . Bia dia ' sejuk ' dulu . Konsep dia sama je dengan jangan masukkan air dalam water cooler masa water cooler tu panas . Karang...bila dia dah membuak-buak habis hilang la muka cantik/hensem korang . Alaaa dun wori la, kalau kawan korang tu sayangkan korang, dia takkan merajuk lelama punya . Percaya la .

  • Bertolak ansur
Perkara ni memang penting . Aku rasa dah macam nasihat basi . Sikit-sikit tolak ansur, sikit-sikit tolak ansur sampai bila nak bertolak ansur ni? Sampai ada yang marah-marah bila kita cakap pasal tolak ansur ni . Sayang,sayang,sayangku sekalian, tolong la, please la buang sifat ego tu . Ok la, kalau taknak buang pon tolong la rendahkan sikit ego tu dan tingkatkan kesabaran . Tak rugi . Seriously . Lagi pon apa yang akan kita dapat kalau ego tinggi melangit ? Cuma dapat sakit hati je . Rasulullah pon mudah je memaafkan sahabat-sahabat dia . Tak rugikan kalau kita yang mintak maaf dulu sebab semulia-mulia manusia ialah siapa yang mempunyai adab, merendahkan diri ketika berkedudukan tinggi, MEMAAFKAN ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat . ( Khalifah Abdul Malik bin Marwan )

  • Jaga Bahasa
Kalau hati kita tengah ' panas ' dengan dia, jangan g jumpa dia . Takut ayat ntah apa-apa je yang kita keluarkan . Bila dah reda, barula g jumpa dia . Masa nak bercakap tu guna bahasa yang elok . Budi bahasa amalan kita .

  • Berjanji
Bila dah settle sume benda, ' api pon dah padam', suasana pon dah sesejuk kutub utara yang sekarang ni pon dah tak berapa nak sejuk, teruskan keceriaan hari itu dengan perjanjian antara korang dengan kawan korang tu . Berjanji untuk tidak mengulangi perbuatan yang sama . Nobody's perfect right ?


- Tips ni pon sesuai digunakan bila korang bofie/gurlfie bergaduh -

25 comments:

  1. bagus! berkawan biar beribu, berkasih biar satu. Jiha tolong tambah yup! hikhik...http://studioous.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. assalamualaikum,,syukran atas tips ni,, kebetulan skg tgh perang dingin ngan kwn baik, seminggu sblm gaduh tu, saya ada bg sepotong ayat utk dy yg dihantar melalui emel ( saja nk suwet2 la konon msg pkai emel) .ayat tu,,,"kau adalah sahabat yg paling baik yg aq ada kt U ni,,smoga Allah redha atas persahabatan kita dan smoga Allah izikan aq utk meminjamkan kau utk aq selamanya",, ..
    Mungkin Allah nak uji prsaahabatan kami, sminggu lpas tu sy saja2 call dy nak bergayut sbb bosan cuti semester, mlm tu sy sja la bergurau dgn dy tp dlm gurauan sy tu, sbenanye sy menegur sedikit ttg sikapnya (tidak keterlaluan pun), elok lps sy bergurau tu, dy terus sentap dan mmbalas smula kpd sy dgn kata2 yg lebih tajam (rasa hati tu kne tusuk ngn pedang je).
    Nak dijadikan cerita, bukan dy yg menangis malah sy yg menangis akibat tak thn nak dengar kata2 dr dy. Slps pd tu, kami msing2 xmghantar mesej sperti hari2 biase, kdg2 sy cbe gak msg tp kebanyakkn msg sy tu jarang dibalas. Itu yg mmbuatkan sy bertambah sedih dan merasakan seolah-olah ini smua salah sy.
    Skrg sy cuba redhakan ats ape yg berlaku dan sy percaya ada hikmah disebalik ketegangan hubungan kami ni. Sy yakin dy seorang yg amat baik dr segi akhlak mhupun agama, menyebabkan sy sanggup memberi dy masa n ruang utk kami berbaik smula sprti dulu. Orang kata,,jgn hanya melihat yg indah shj dr sahabat, kekurangan itu perlu ada utk kita semakin mengenali dia sama ada dia itu benar2 SAHABAT atau sebaliknya.
    wallahuaklam =)

    ReplyDelete
  3. Kalau dia jenis yg susah utk dipujuk? Ego dia tinggi sgt. Nk buat mcm mne?

    ReplyDelete
  4. kak saya ada kwn tapi dia asyik mulakan dlu prgaduhan ,kuat merajuk.

    ReplyDelete
  5. Perlu ke bertolak ansur,kalau perangai dah mcm budax gedik over tk boleh nk berhenti mmg tk pyh nk bertolak ansur laa Menyakitkan Hati jee

    ReplyDelete
  6. Macam kalau berkawan dengan orang yang sentiasa nak sentap merajuk bagai . Contoh , kwn saya asyik sentap merajuk , saya tahu dia mcm tu . Dan dia pun panas baran . Saya sentiasa ada even dia lepaskan kemarahan benda dekat saya . Tapi kalau saya sentap dia marah ckap saya mengada-ngada . Skrg dah dua minggu tak bertegur . Saya ada cuba ckp dengan dia tapi dia tak layan :(

    ReplyDelete
  7. Huhu kawan kita ngah merajok~ Xtau nak pjok cmane da

    ReplyDelete
  8. Tapi kawan saya kuat merajuk . Baru tadi dia marah saya ='( tkut nk face to face dgn Dia esk

    ReplyDelete
  9. Tapi kawan saya kuat merajuk . Baru tadi dia marah saya ='( tkut nk face to face dgn Dia esk

    ReplyDelete
  10. Sis macam mana nak pujuk kawan kita kalau dia dah salah faham dengan kata kata saya ? Sekarang ni dia dah tak kesah pasal sayaa.

    ReplyDelete
  11. Sia macam mana nak pujuk kawan saya kalau dia dah salah faham dengan kata kata saya ? Sekarang ni dia dah tak kesah pasal saya .

    ReplyDelete
  12. Sis, macam mana cara untuk saya pujuk kawan saya yang salah faham dengan kata kata saya ? Sekarang ni dia dah tak kesah pasal saya .

    ReplyDelete
  13. Hi sis . saya sedih sgt sgt kawan saya ckp " lepas ni kau buat hal kau aku buat hal kau " saya rasa mcm dia dh tak nk berkwn dgn saya lgi..saya dh lme knl dgn dia dkt 10tahun tpi bila dia ckp cmtu kt saya. Saya sedih sgt sgt. Hmmm apa yg sya kne buat

    ReplyDelete
  14. Hi sis ..saya sedih sgt sgt kwn saya mrh saya n dia ckp " kau buat hal kau aku buat hal aku " punca bb saya knl sorng laki ni just nk berkwn tpi kwn saya ni ada pkwe pada yang sama dia suke dgn laki yg saya bru knl ni.. smpai kn dia mrh... hmm saya sedih sgt..tkthu nk pujuk mcm mne.. pls sis bgi tips untk sya

    ReplyDelete
  15. Sis saya sedih sgt kwn saya mrh saya smpaikn dia ckp " skrng ni kau buat hal kau aku but hal aku.

    ReplyDelete
  16. Hi sis . saya sedih sgt sgt kawan saya ckp " lepas ni kau buat hal kau aku buat hal kau " saya rasa mcm dia dh tak nk berkwn dgn saya lgi..saya dh lme knl dgn dia dkt 10tahun tpi bila dia ckp cmtu kt saya. Saya sedih sgt sgt. Hmmm apa yg sya kne buat

    ReplyDelete
  17. kalau kawan yg marah2 tu ego x nk maafkan macam mana

    ReplyDelete
  18. sya ada kawan , dia selalu merajuk dgn sya . sya rasa dia cemburu saya b'kawan atau pun rapat dgn orang lain . sampai dia taknak chat dengan sya , dia tak suruh saya kwan dgn dia lgi . jadi sya pun t'diam . tak tau nak buat apa lgi . sya tak pndai bab2 mcm ni . sya tak paham kenapa nak cemburu bagai . mcm pasangan kekasih pula .

    ReplyDelete
  19. sya ada kwan . dia slalu cemburu dgn saya . mungkin sbb saya rapat dgn kwan lain ataupun dia rasa kurang perhatian . saya tk pndai bab2 mcm ni . tak tau nk buat apa lgi . knpa nk cmburu bgai . mcm pasangan kekasih pula

    ReplyDelete
  20. sya ada kawan , dia selalu merajuk dgn sya . sya rasa dia cemburu saya b'kawan atau pun rapat dgn orang lain . sampai dia taknak chat dengan sya , dia tak suruh saya kwan dgn dia lgi . jadi sya pun t'diam . tak tau nak buat apa lgi . sya tak pndai bab2 mcm ni . sya tak paham kenapa nak cemburu bagai . mcm pasangan kekasih pula .

    ReplyDelete
  21. sya ada kawan , dia selalu merajuk dgn sya . sya rasa dia cemburu saya b'kawan atau pun rapat dgn orang lain . sampai dia taknak chat dengan sya , dia tak suruh saya kwan dgn dia lgi . jadi sya pun t'diam . tak tau nak buat apa lgi . sya tak pndai bab2 mcm ni . sya tak paham kenapa nak cemburu bagai . mcm pasangan kekasih pula .

    ReplyDelete
  22. Assalammualaikum,Saya ada kawan yang dah tak bertegur sapa selama setahun 6 bulan,Die gaduh ngan saya pon sebab budak laki tu kacau die dan ada kena mengena dengan saya,Camne nak pujuk ye?

    ReplyDelete