888 Review

Edisi Kasihnya Ibu ... Kasihnya ayah ... "Sweetnya ibu"

Penulis : Fatin Farhanah Masa : 11:00 PM Comments : 5 Labels :


Aku baru je balik dari majlis solat hajat sebab minggu depan budak-budak IB atau fullnya International Business (bagi yang tak tahu) akan fly ke negara-negara yang derang dah choose untuk buat academic trip.

Kelas aku pilih negara Indonesia. Lokasinya di Bandung dan Yogyakarta. Dijangkakan kami akan menjejakkan kaki ke tempat pengambaran KERANA TERPAKSA AKU RELAKAN. Ada yang jeles ke? hehehe.

Sebab kami pilih Indonesia adalah kerana pembelajaran Universiti dekat sana tak berorientasikan final exam tapi berorientasikan paper work. Dimana paper work tu kalau korang ada idea bombastik bom kedebabommm ... benda alah tu boleh jual. Tu baru betul-betul budak bisnis weh. Bukan exam je. Sikit-sikit exam. Asek-asek exam tapi paper work pun tak reti-reti juga nak buat.

Selain tu ... kami pilih Indon kerana currencynya murah. Muahahaha. Of coz murah jadi benchmark juga untuk student-student yang tak berapa nak berwang seperti kami selain kengkonon nak berjimat. (Takde maknanya nak berjimat dekat Indon. Tengok jela nanti. Pergi 2 beg,balik berbeg-beg).

Sebenarnya aku nak cerita pasal mak aku yang super sweet dan abah aku yang double super sweet. Memandangkan cerita Bandung-Yogya ni ada kaitan walaupun tak langsung, itu pasal la aku berceloteh pasal ni sekali.

Tadi aku mulakan cerita dengan aku baru je balik dari majlis solat hajat kan sebelum terbabas bercerita pasal Bandung-Yogya. Jadi izinkan aku sambung cerita dengan ...

-
-
-
-
-

Sampai je rumah, aku terus check fon. Aku turun surau tak bawa fon coz nak solat kan ... mana sempat nak wasep atau wechat, viber semua tu. Lagi pun bateri kong, so tinggal je la dalam bilik sambil cas.

Check check je, aku tengok ada mesej,1. Wasep ada 3 dari individu berbeza and one missed call from mommy.

Masa dekat surau tadi hati aku terdetik yang macam mommy akan call aku je nanti, tuptup! betullll. Kuat sungguh telepati kami. Selalu macam tu :')

Dah tahu mizz kol tu dari siapa, aku buka pula mesej. Baca je mesej tu, rasa macam nak menitik air mata. tsssk! tssk!

"Long, ibu masukkan duit RM blabla dalam akaun. Kalau tak cukup bagi tahu ye"

Allah. Sweetnya ibu. Sobsob. Padahal takde pun telefon dia merengek-rengek minta duit, tahu tahu je dia dah bank in. Allah. Baiknya :')

Abah lagi la super duper sweet. Walaupun ibu yang pergi bank in kan duit tapi duit tu sumbernya dari abah. Walaupun abah tak mesej kata duit dah masuk tapi dia dah wakilkan ibu untuk maklumkan mengenai itu. Sedih dalam gembira perasaan malam ni. Rasa bersemangat sangat nak buat revision untuk test esok.

Wish me luck sahabat :)



3 jenis bunga yang menyerupai sesuatu objek atau haiwan

Penulis : Fatin Farhanah Masa : 1:30 AM Comments : 2 Labels :

Dunia ni memang banyak OOOOO nya. Biasanya bunyi OOOOO tu akan keluar bila manusia dapat tahu sesuatu fakta yang baru. Jadi, tahukah anda bahawa ada bunga-bungaan yang menyerupai objek atau haiwan dalam dunia ni?


Siapa yang tak baca infiniti, tak tahu la pasal ni.

Aku ni pun kalau tak belek majalah Infiniti Oktober 2014, harom nak tahu pasal ni. Tapi ... dah alang-alang tahu tu ... i willing to share this dengan engkorang la biar sama-sama terpegun dan membentuk huruf OOOO di bibir mungil.

1. 

Bunga ni namanya orkid Dracula Simia. Menyerupai seekor monkey. Maksud Dracula Simia ialah Naga Monyet Kecil. Hanya terdapat di Peru dan kawasan hutan tenggara Ekuador.


Nak sama ke tak muka monyet ni dengan 'muka' orkid tu?


2. 

Yang ni pun spesis orkid juga. Namanya Caleana Major. Aku syak yang semua spesis orkid ni memang baka alien. Kacuk dengan apa-apa ntah sampai boleh wujud rupa seekor itik yang sedang terbang. Bunga ni korang boleh jumpa dekat kawasan timur and barat Australia SAHAJA tau.


Kuwek! Kuwek! sama tak den dengan bunga dekat atas tu? Kuwek! Kuwek!



3. 

Bunga yang cuba nak jadi pesaing Kilafairy dan Angelina Jolie. Nama saintifiknya Psychotria Elata. Bunga ni takde dekat Malaysia. Kalau nak pergi jumpa dengan bunga ni, kena book flight ke Colombia atau Costa Rica atau Panama atau (berapa banyak ATAU aku daaa) Ecuador.

Ayuh kita cuba bawa bibir seksi Kilafairy atau Angelina Jolie ke sini. Kita tengok mana yang paling memukau.


So? yang mana paling menarik mata untuk memandang?


6 Port dating budak-budak sekolah tahun 92 hingga 2012

Penulis : Fatin Farhanah Masa : 1:51 PM Comments : 3 Labels :

Impress tengok tajuk entry kali ni. Panjang dan macam baru lepas buat research hehe.

Assalamualaikum,

Cuaca hari ni ekstrem panas. Kepanasannya luar biasa dari biasa. Sampaikan nak jalan pandang depan pun tak larat. Silau sangat. Dah la aku memang ada rabun silau. Jarak pandangan mata aku jadi terbatas. Tak habis dengan tu, apa yang lebih nak menunjukkan cuaca pada hari ni panas ialah ... peluh bukan main meleleh-leleh di sebalik kemeja aku.

On the way nak pulang ke sarang, aku, Ira dan Nurul borak-borak la. Lame la kalau anak muda berjalan dalam group tapi tak borak. Feeling warga emas sangat. Warga emas kan sambil berjalan sambil menikmati keindahan alam pastu berzikir di dalam hati. Terlalu sibuk untuk berbual perkara-perkara lagho seperti yang selalu dilakukan anak-anak muda. Tapi warga emas ... bila dah mula buka cerita ... tak reti nak berenti la pula. Macam kereta api Tanah Melayu brek rosak. Bergerak tanpa henti. Macam tak bernoktah ceritanya. Bila diminta dipendekkan cerita, dijawabnya sejarah mana pernah pendek. Hmmm baiklah. Dengarkan saja. Kadang-kadang layan juga cerita zaman Jepun atau zaman P. Ramlee itu.

Dalam duduk berborak itu, Ira tetiba membuat pertanyaan yang dia taknak pun aku atau Nurul jawab pertanyaannya itu. Just asking question yang secara refleks keluar gara-gara cuaca yang sangat panas. "Kenapa la tak dibuat Jejantas ek dari KBM (yang sekangkang kera je dari AyAM) ke Apartmen kita ni?" sambil tangannya tergawang-gawang tunjuk arah KBM dan AyAM. Nurul pula kata dia lebih rela lalu bawah jejantas sebab jejantas banyak tangga. Aku pun menyampuk dengan berkata kalau dia dilanggar oleh kereta sewaktu melintas itu, maka tiada undang-undang yang mampu membela nasibnya yang dilanggar. Dan insurans pun mungkin taknak layan. Nurul balas, dia kata dia tahu mengenai itu. Aku pun bukan suka sangat panjat tangga jejantas tapi daripada nasib aku tak terbela kerana jejantas ... ada baiknya aku fully utilized jejantas tu. Nampaknya cuma Ira saja lah yang betul-betul enjoy dengan benda yang di panggil JEJANTAS.

Maka, bermulalah kisah port-port dating zaman sekolah dedulu.

Si budak Ira tu suka naik jejantas sebab dia selalu dating dekat situ. Katanya dengan nada riang, dia biasa naik jejantas berdua dengan kekasih hati. Sampai je tengah-tengah jejantas, derang akan berhenti dan pagung dagu dekat palang besi sambil tengok kereta lalu lalang. Pastu pandang satu sama lain and sengih-sengih. Dah puas tengok kereta, puas pandang-pandang sambil sengih-sengih then turun. Budak-budak sangat.

Kalau tak dekat jejantas pun, Ira kata dia selalu dating dekat bus stand. Kiranya flow port dating dak Ira ni macam ni, nak pergi bus stand yang ada di seberang jalan kena naik jejantas dulu. Sampai tengah-tengah jejantas dia buat transit. Berhenti sekejap. Lepas tu sambung perjalanan ke bus stand sekaligus sambung dating sekali lagi dekat situ. Dating dua kali di tempat berbeza. Dah sampai umah nanti, janji nak kua pergi dating lagi. Kali ni dekat kedai cendol la pula hahahaha.

Kalau tanya Nurul pulakkk dia kata dia takde port dating sebab takde pakwe. Tapi dari pemerhatian dia terhadap member-member yang ada pakwe dalam lingkungan tahun yang dinyatakan pada tajuk tu ... member-member dia selalunya dating dekat kantin sekolah atau mana-mana tempat dalam sekolah yang boleh dijadikan port dating contohnya macam kelas kosong atau  mana-mana bangku yang ada bumbung atau pun tepi padang yang redup sikit suasananya (biasanya dating tepi padang bila ada hari sukan je la). Mana syok weh dating dalam panas. Hitam la nanti muka awekz yang putih melepak bak salji di Eropah nunnnn.

Kalau ditanya pada Wani yang wataknya hanya muncul bila aku, Ira dan Nurul sampai umah pula, dia kata tempat dating dia masa zaman sekolah dulu kalau tak KFC, taman permainan. Sambil dating sambil main buai. Tak pun sambil dating sambil minum-minum. Dating dekat KFC kan (ni baru betul sambil menyelam sambil minum air). Kaya kau Peah! Tempat dating nak di lokasi yang eksklusif aje.

Kalau ditanya kepada aku pula pasal port-port dating zaman sekolah-sekolah dulu, memang betul la tu lokasi yang member-member aku state kan tu. Kalau tak dekat kantin, dekat tepi padang. Atau pun otw nak balik sekolah, jenguk kepala dekat jejantas, nampak la burung sedang bercinta dekat situ. Tak pun dekat bus stand. Pastu, petang-petang sikit rasa teringan nak makan ayam KFC, dari luar KFC yang dindingnya adalah kaca tu dah boleh nampak member sebaya duk enak bercinta. 

Hmmm zaman sekolah memang menggamit kenangan. Bukan klasik nasional je.


" Oooo macam ni rupanya perasaan ada adik perempuan"

Penulis : Fatin Farhanah Masa : 7:37 AM Comments : 2 Labels :

Bila bercerita mengenai adik perempuan dengan seseorang yang merupakan anak tunggal perempuan dalam keluarga~~ Respon mereka hanyalah " OoooO macam ni rupanya perasaan ada adik perempuan". Perkara tu semacam satu pelajaran yang baru bagi mereka. Semua nak di OOOOO kan. Macam baru tahu fakta baru. Aku cuba memahami perasaan teruja mereka bila dah dapat tahu perkara itu walaupun aku merasakan tak perlu kot nak teruja sangat.

Semuanya bermula dengan kisah ... aku belikan lip jenis kekal dekat adik aku (tu pun sebab dia minta. Bukan aku ingat dia sangat pun kalau dia tak minta apa yang dia nak). Dah alang-alang beli untuk adik, belikan lah sekali untuk diri sendiri. Mana tahan weh untuk orang lain ada tapi untuk diri sendiri takde. Boleh menimbulkan perasaan tak puas hati nanti. Bahaya tu. Huhu


Lepas tu aku cerita la dekat dia yang satu lip tu untuk adik aku actually. The pink one tu yang adik aku punya. As a result, dia respon "Macam ni rupanya perasaan ada adik pompuan, apa yang kita beli mesti kita akan ingat dekat dia dan belikan juga" sambil buat muka teruja + jelik sebab aku balas bila dia ada adik ipar nanti, dia akan macam tu la. Semua benda yang dia beli, dia akan belikan sekali untuk adik ipar dia. Tambah-tambah kalau tu adik ipar kesayangan bukan in bracket.

psss ... kadang ada adik pompuan ni best. Boleh kongsi semua benda sama-sama. Contohnya kalau lip balm habis, rembat je dia punya. Part yang tak bestnya ... kalau nak apa-apa asek minta orang belikan. Bermodalkan air liur je pulak tu. Sesen pun tak kua kan. Menyirap juga kadang-kadang. Hmmm semua perkara ada pro and cons.