888 Review

Cerita lawak seorang setiausaha

Penulis : Fatin Farhanah Masa : 6:49 PM Comments : 6 Labels :

Dalam banyak-banyak jawatan yang ada dalam organisasi~~ aku paling nak elak jawatan setiausaha (selain kena lantik jadi biro makanan). Sebab apa ... aku agak ramai juga yang tahu tugas seorang setiausaha ni seperti apa. Nampak je macam mudah. Seriously mudah. Semudah mudah.com. Mudah untuk disebut. Mudah untuk tunding jari dekat orang tapi tak semudah nak melaksanakannya ye kawan-kawan.

Kalau kita tengok cerita-cerita melayu ke bukan melayu ke ... seorang setiausaha ni di gambarkan sebagai seorang yang sangat busy. Busy dengan komputer. Busy dengan telipon. Busy dengan kerenah bos. Tu belum campur lagi busy nak layan perangai gedik awekz-awekz bos dan yang sewaktu dengannya. (Tetiba terbayang cerita Yes, Boss! dalam kepala otak ni).

Ish! tu cerita dalam drama la~~~ Aku tak berdepan dengan kerenah 3 terakhir itu~~~ Tapi aku berdepan dengan masalah terlupa format surat kiriman rasmi. Al-maklum lahhhh zaman sekolah pun dah 3 4 tahun berlalu. Pastu dekat U pula takde lecturer suh tulis surat kiriman rasmi as homework. Asek-asek suh kaji jurnal sampai muntah pastu come out dengan report. Mana la tak lupa.

Jika diimbau kembali zaman sekolah dulu, aku la manusia yang paling dicari oleh member-member yang menggelabah kambing nak aku reka surat untuk guru kelas tercinta akibat bercuti tanpa kebenaran doktor. Dahhhh tak memasal aku terpaksa berlakon jadi mak/bapak sesiapa. Kalau surat tu atas nama mak member, aku yang tandatangan. Kalau surat atas nama bapak member pulakkk aku arahkan mereka cari member laki lain untuk turunkan tandatangan as fake father.

Hmmmm bila fikir-fikir balik, benda ni boleh dijadikan bisnes kan? Kau nak aku tuliskan surat untuk kau? Bayar aaaa. Hahaha. Tak terpikir. Zaman anak-anak innocent kan~~ tolong kawan seikhlas hati katanya. Cet!

Mmmm dah jauh kebelakang pulak aku undurkan masa. Moh la kita kembali ke masa sekarang semula. Kita sambung cerita pasal jadi setiausaha semula.

Walaupun aku taknak jadi setiausaha, aku terpaksa juga untuk kata nak. Kalau dah semua orang nak jadi biro kebajikan, biro multimedia and etc~~ siapa nak jadi setiausaha? Akuuuu~~~ jugak ha akhirnya.

Maka bermulalah kisah lawak seorang setiausaha yang dah terlupa format surat kiriman rasmi dan takde effort nak google dan terlalu mengharap kepada orang lain.

Oh! setiausaha tu kena buat surat permohonan ke U Bandung untuk academic visit next two weeks. Dia pun buat lah. Tapi ayat adalah ayat rekaan rakan lain. Dia main copy paste je atas letter head tanpa mengambil pusing samada itu format yang betul atau format yang telah diajaran sesatkan (ish!rosak bahasa aku).

Tak cukup dengan format yang salah, dia buat keadaan jadi bertambah pecah perut apabila satu surat rasmi ada 3 tandatangan serentak. Kemudian, surat rasminya dah macam surat untuk sahabat pena. Siapa ada tanda soal lagi dalam surat kiriman rasmi. Tak dibuat dek setiausaha lain.

Nak masukkan gambar tak boleh pula. Pandai-pandai la bayangkan sendiri surat tu serupa apa ye melalui segala gambaran yang telah gigih dinyatakan dekat atas tadi.


Ps: rasa loser gila. Format Surat kiriman rasmi pun boleh lupa? Dah kenapa kau? Saje nak kasi peluang lecturer and Koordinator Fakulti gelakkan kau ke hape? 


Cerita Hantu : Makcik Dobi

Penulis : Fatin Farhanah Masa : 8:04 PM Comments : 5 Labels :




Hmmm ... dah lama kan tak story mory citer-citer hantu ni. Malam ni rasa nak share pula. Tapi share cerita orang lain jela. Titew takde idea la wak nak citer citer antu malam ni. Titew cuma ada idea nak share cerita orang lain je. Tapi citer ni sumpah meremang wehhh~. Selamat menegakkan bulu roma masing-masing. Hehehee~
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

Ok, klik link ni kalau nak baca. Sekian wassalam :)

Sepupu aku sooo suweeet

Penulis : Fatin Farhanah Masa : 1:35 PM Comments : 11 Labels :

Semalam pergi USS atau nama panjang dia Universal Studio Singapore. Aku tak prepare apa sangat pun nak pi sana selain 1 passport dan bagpack yang ada telekung. Aku cuma kata nak ikut je bila aunty aku ajak pergi. Macam USS tu jarak dia 10 langkah di halaman belakang umah aku je tanpa perlu perbelanjaan yang banyak. Terasa gamble kehidupan aku. Tapi gamble tu apa? Aku main petik je sebab makcik aku selalu sebut macam tu bila dia nak buat apa-apa tanpa perancangan yang rapi. Mungkin gamble tu macam REDAH JE (kot). It seems like I need help from a dictionary. I will search for this word later on. Sebab ... main ikut-ikut ni bahaya. Nanti jadi macam kes ni. Haru. 

Oh! And ... semalam aku terserempak adik Elfira Loy yang lelaki di mana nama adik dia tu aku tak ingat. Dia pergi dengan member dia. Aku rasa berdua je kot sebab dari awal sampai ke akhir nampak dia berdua je dengan member tu tanpa kehadiran member-member lain. Kaki stalk orang juga rupanya aku ni.



Macam dah mula nak ke laut dalam dah ni penceritaan aku. Aku nak cerita pasal sepupu aku yang sweet sangat tu je sebenarnya. Mana datang cerita pasal adik si Elfira ni pulak? Hmmm anggap je la seperti sebuah iklan ye.


Kalau pergi tempat-tempat canggih manggih ni ... tak amik gambar memang tak sah. Setakat masuk jamban Aeon Melaka pun boleh snap berpuluh keping gambar dengan pelbagai posing (bukan aku, orang lain) ... takkan la masuk USS taknak ambik gambar kot. Boleh keras kejung segala sendi dan urat. Nak nak pula zaman selpie melpie ni. Memang nampak membongak sangat la kalau 10 kali sekejap tak take a picha.


Sampai dekat permainan cawan bodoh ni (sepupu aku yang panggil macam tu sebab dia kata dekat fun fair pun ada. So maksud dia sekarang adalah ... what the heck dooo permainan macam ni boleh ada dekat tempat canggih macam USS ni?) ... aku and the rest four iaitu adik aku and sepupu-sepupu aku masih galak ber-selfie. Henpon canggih canggih an semua ... nampak loser a kalau tak boleh nak tangkap gambar. And henpon yang loser tu henpon aku la. Ada camera. Camera kualiti terbaik tapi memory card penuh. Pulak. *krikkrik

Tengah tangkap-tangkap gambar pastu sepupu aku cakap dekat aku "Lepas ni kau boleh la cerita pasal trip kita ke USS pula." 

Sepupu lagi satu yang baya aku mencelah sambil berkata "Kau layan juga ke blog dia?" sambil sengih. Sengih kerang ke sengih kambing ke sengih ikhlas atau sengih tak sangka pun aku tak tahu la kategori apa sengihan dia tu. Masalahnya bila nampak dia sengih, aku pun tersengih sama walaupun aku confuse untuk tujuan apa pula la aku tersengih. Sengih teruja kot sebab sepupu-sepupu sendiri support hasil tulisan yang dalam golongan ntah hape-hape ni.

Sepupu tu pun balas ... "Kalau aku bosan-bosan tak tahu nak buat apa, aku tahu dah apa yang aku akan buat. Aku akan baca blog dia. Aku sentiasa support sepupu-sepupu aku ...," dia berhenti bercakap kejap. Hati aku dah kembang-kempis kembang-kempis dah dek teruja sangat dengar jawapan dia. Ya Allah! kenapa sweet sangat sepupu aku ni? Terharu pun ya juga. Yela, darah daging sendiri kot support aku. Kalau bukan derang yang nak support aku, aku nak harapkan siapa lagi,kan?

Pastu dia sambung balik ayat yang dia kira tak lengkap tadi tu. "Walaupon makin aku baca blog dia makin aku rasa bosan." Bacaan excited aku hampir jatuh mendadak. Kuajaq punya sepupu. Rasa nak ong bak halkum dia masa tu juga.

Psss ... aku akan perkasakan lagi hasil tulisan aku supaya ebergreen dan tak membosankan. TQ untuk komen yang spontan dan menyedarkan aku bro (walaupon komen tu buat aku rasa nak tumbuk-tumbuk je muka kau LOL). Kau memang sepupu aku yang paling Suweeet sangat *tangan letak dekat dada, mata pandang atas.


Cabaran 30 Hari | Hari 16 : Aku 10 tahun akan datang

Penulis : Fatin Farhanah Masa : 10:08 PM Comments : 8 Labels :


  • Aku 10 tahun akan datang dah three series.
  • Aku 10 tahun akan datang mungkin dah ada anak 2 3 orang kot (hehe).
  • Aku 10 tahun akan datang akan jadi seorang lecturer (In syaa Allah. Amin)
  • Aku 10 tahun akan datang in syaa Allah dah ada buku sendiri.
  • Aku 10 tahun akan datang dah ada umah besar, kereta besar, wang besar tehehehe.
  • Aku 10 tahun akan datang dah berjaya bawa my parents naik haji (in syaa Allah)
  • Aku 10 tahun akan datang In Syaa Allah dah bermanfaat kepada seisi alam :)

Aku harap ... aku masih ada masa 10 tahun lagi untuk semua ni dan perkara lain. Amin.




Lawan pemadam, antara permainan legend

Penulis : Fatin Farhanah Masa : 1:17 AM Comments : 6 Labels :

Mengimbau kenangan lalu ni kadang-kadang seronok juga. Tu pun kalau yang cuba diimbau tu sesuatu yang best la. Mana ada imbau benda tak best tapi feeling best. Tu membongak namanya.








Seronok kan baca sketsa sebabak persembahan daku untukmu hasil cilok dari google.

Ok!


Lawan pemadam niii last aku main secara profesional masa darjah 6 dengan goal mengumpul pemadam terbanyak. (Orang-orang yang lahir tahun 90-an jangan kata tak pernah addicted ey dengan permainan ni. Kerat lidah). Last main suka-suka ... tadi lah. Sebelum kelas yang panjang di pagi hari bermula.

Pemadam jenama Exam gred vs pemadam jenama student.

Game yang agak sekufu dan langsung tidak berat sebelah seperti gambar di atas. (Jangan ingat budak Universiti tu sangat matang dan takkan kebudak-budakkan. We're prove it). Ada ke patut pemadam sebesar gajah lawan dengan pemadam yang besar macam semut. INI. TIDAK. ADIL. Sangat tak adil but once pemadam kecik tu menang ... rasa adil la. Rasa macam nak gelak kuat-kuat je dekat tuan punya pemadam besar tu. Padan muka! wek wek wek. Cepat say babai dekat pemadam gedabak hang!


Ok~~

Dulu-dulu kala ... stok pemadam dekat umah aku tak pernah habis. Asek ada je. Macam-macam bentuk dan kaler pula tu. Cakap je nak yang macam mana. Dengan bangganya aku bawa keluar botol air bersaiz 5 liter yang penuh dengan pemadam.

Part yang tak boleh tahan ialah ... ada pula tu pemadam yang kengkonon bawa luck. Asal nak lawan pemadam je mesti guna pemadam yang good luck tu. Tambah-tambah kalau masa tu pemadam gu lawan cantik nak mati. Kena la guna senjata rahsia. Baru lah kemenangan di pihak kita. Ke macam mana? kikiki. 

Tapi ... semua tu bergantung kepada nasib juga. Kalau nasib baik, dapat pemadam baru. Kalau nasib tak baik, hilang pemadam lama. Tambah sadis bila pemadam yang kengkonon lucky yang terlepas ke tangan pihak lawan. Nak menangis rasa. Terus merajuk tak nak lawan pemadam seminggu.