888 Review

4bia. Fobia. Phobia.

Penulis : Fatin Farhanah Masa : 11:06 PM Comments : 3 Labels :

Pernah tengok citer Fobia atau 4bia? Alaaa~ citer antu Thailand tu~ yang dalam satu kisah ada 4 cerita tu~. Haaaa. Salah satu ceritanya pasal 4 orang budak laki pergi ber-camping and akhirnya empat-empat tu mati bersama. Mulanya derang ingat sorang je member dia yang mati. Hmmm rupa-rupanya sekawan jadi hantu. What the fish~ punya citer. Buat penat je aku berteka-teki siapa yang mati. Siapa yang jadi hantu. Penat aku tekujat-kujat. Tapi sumpah wehhh~ citer antu Thailand~ dia punya takat seram bisa membuatkan badan menggigil macam duduk dalam ais. Thorrrbaek! Nak tido pun jadi was-was. Sampai satu tahap tu, taknak tinggalkan ruang langsung atas katil. Setiap penjuru susun bantal buat kubu. Takut ada sesuatu menyelit dekat ruang-ruang kosong tu. Aish! Punya la sampai ke jiwa ketakutan tu menyerang.

Tak nak ulas panjang-panjang pasal tu. Buat meremang je.

Sekarang ni aku geram dengan member-member aku. Asal malam je mesti nak buat cerita komedi seram la sangat kHen! Tengok, punya la geram sampai huruf H tu jadi tercaps lock pula.

Asal 12 am dan ke atas je, kalau alert whatsapp masuk dan keluar perkataan video or audio, aku dah start pening dah. Adoiii~ pening aaaa. Nak buka ke taknak buka ek? Macam tu a lebih kurang perasaannya. Sampai kena tanya dulu audio ni pasal apa atau video ni pasal apa.

Tak pun, takde tanya-tanya dah. Terus buang jew~ (sila baca dengan panjang 6 harakat sambil juihkan bibir tq)


SEBABNYAAAA~~~~~

Derang pernah hantar audio pompuan mengilai sampai nangis-nangis sambil cakap "kenapa tak tido lagi hah?" dengan video kelopak mawar pecah-pecah sampai keluar pocong mengekek seram.

Eeeeee seterezzzzznya akuuuu~ Stress sampai ringan je mulut maki orang.

Mulai hari itu, aku terus jadi prejudis dengan video dan audio. Walaupon video tu isinya kata-kata semangat. Penderaan mental sungguh! Sakit betul hati kita nih! Eeeeee!





10 Perangkap Syaitan

Penulis : Fatin Farhanah Masa : 10:53 PM Comments : 4 Labels :

As ollz tahu, setan memang musuh kita yang nyata. Dak setan ni memang suka pasang perangkap. Biasanya perangkap yang dia pasang berkaitan benda-benda yang kita suka. Misalnya :-


Dan nampaknya aku dah termasuk dalam perangkap dak merah bertanduk yang tengah pegang tongkat yang ada 3 jejari tajam ni tanpa sedar. Perangkap suka berangan-angan spesis Mat Jenin.

Perangkap yang lain alhamdulillah, tak terjerat lagi. Kalau ada pun kengkadang la~ haha. Yang berangan tu tiap-tiap hari. Eh! boleh kata tiap masa dan tiap ketika la. Sambil menaip ni pun aku still boleh berangan lagi. Kalau laaa~ aku seorang princess. Takde nak fairy tale sangat la~ Cukup sekadar dapat jadi macam Elsa Frozen tu~ kihkihkih. Haaa angan-angan nak high profil aje. Dan keanak-anakan.

Hope lepas ni kita boleh la elakkan diri dari terjatuh bak nangka busuk dalam perangkap dak setan ni haa~.

Harap perkongsian dari rakan FB aku kepada aku dan dari aku kepada korang bermanfaat~ In Sya Allah~.


Terserempak Uqasha dalam lif Avillion

Penulis : Fatin Farhanah Masa : 4:09 PM Comments : 4 Labels :


Kehidupan hostel ni kadang-kadang mampu menitiskan air mata juga la. Lebih kurang je macam kehidupan katak bawah tempurung cuma up sikit je. Up dari segi apa pun aku tak tahu. Aku cuma tahu, aku taknak taraf aku sama dengan katak. Titik.

Duduk hostel ni, aku jadi tak tahu apa yang jadi dekat luar. Asyik dalam ruang lingkung yang sama je tiap hari. Jadi, apa kaitannya dengan gambar cilok Firash Arshad dan Syafa Aqira dari Google tu Cik Paten?

Mesti la ada kaitannnnn. Duduk hostel means no tb, no update story coz no one yang sudi jadi supplier latest story di tb (untuk sem ni la. Sem-sem lepas ada je). Makin gelap gelita kehidupan hostel ibarat awan gelap yang membawa petanda hujan beserta petir dan kilat sabung menyabung. Don't know drama terbaru apa unless ada tonton. Tapi kalau ada akaun tonton tapi kelajuan internet sama lembap dengan pergerakan siput memang rasa frust menonggeng. Oleh itu, demi mengelakkan dari frust menonggeng berakhir dengan patah leher sebab lama sangat menonggeng, pasrah dan redha je lah ulang-ulang tengok stok-stok cerita yang sedia ada dalam lappy hasil sedutan sem-sem lepas.


Dipendekkan cerita, aku dah ulang tengok SSID ni doplohpat juta kali. (Tipu!). Nasib cerita ni layan. Tengok berbanyak kali pun tak bosan. Asyik gelak tak menyudah sampai member sebilik jadi curious hihi. Sori roomate dah mengganggu ketenteraman awam awok. Awok pun boleh tahan gak, tengok runningman macam tak sempat nak simpan gelak. Dah habis gelak awok gelak lagi. Tak sempat nak rest mahupun tarik nafas seketika. Sampai nak putus nyawa kadang aku tengok dia gelak. Gila betul. Gelak kuat pulak tu. Nasib bunyi comel. Kalau tak, baling bantal atas muka.

Dan sebab asyik ulang tayang-ulang tayang dan ulang tayang lagi cerita yang sama doplohpat juta kali, aku jadi terhafal gaya jalan pelakon. Macam auta je cerita aku ni kan. Macam mampu je dipertikaikan sekaligus diperdebatkan tapi ni bukan cobaannnnn ini betul-betullll!


Satu malam tu, lepas habis mengkatamkan lagi satu episod SSID dan menuju ke Avillion Legacy, Melaka coz family aku check in dekat situ, sampai je dekat depan lif, aku berdiri belakang sorang girl ni. Dia pun nak menuju ke aras bilik dia juga. Sama macam aku. Aku perati dia dari belakang. Hati aku berbisik "macam Uqasha. Ke aku berhalusinasi sebab baru habis tengok SSID?" Perempuan tu sumpah cantik. Muka sebijik Uqasha. Kurus. Tak macam dalam SSID, nampak gemuk atau berisi bahasa manja dia. Tinggi tapi takde la tinggi sangat. Aku rasa dia tinggi beberapa cm dari aku je. Mungkin dalam 164 cm macam tu coz aku 161 cm. Nampak mewah dengan rantai pandora and gaya bawak handbag ala-ala mak datin.


Dinding lif Avillion macam berdiri depan cermin. Boleh nampak pantulan wajah. Aku bersandar tepi dinding lif pastu tenung bayang muka dia yang terpantul dekat cermin lif. "macam uqasha" "macam uqasha". Dahhh hati aku duk ber'zikir' ayat tu je sepanjang-panjang dalam lif. Dia perasan aku duk tenung dia sebab dalam lif tu cuma ada aku, dia and sepupu aku. Kalau tak perasan, memang dia perasan dia cantik la haha. Gurau. Gurau. Dia memang cantik pun. Putih melepak. So, dia pun senyum dekat aku. Aku senyum la balik. Peramah boleh tahan orangnya cuma silapnya aku tak pergi tegur dia je. Kalau tak confirm dah boleh take picture dengan dia dah dalam lif tu. Sebab lif tu dah macam kami yang punya bhahaha. Masa tu dalam kepala aku fikir macam ni "macam mana kalau tu bukan Uqasha? Kiranya lepas tu aku nak ubah muka aku jadi macam muka siapa untuk elak malu in case dia cam muka aku dekat luar nanti? Macam muka geng-geng G.G ke haha," aku gelak dalam hati tapi terzahir juga dengan senyuman terukir di bibir. Cepat-cepat aku matikan senyuman. Takut di cop tak betul, senyum sorang-sorang. Ntah hape-hape je aku fikir. Macam la si Uqasha tu ada banyak masa sangat nak download muka aku masuk dalam memory card otak dia. Berfikir asyik nak jauh kedepan je tapi tak pernah lari dari patern-patern mengarut. Adeh cik Paten! Dah la ejaan Patern dengan Paten nak iras-iras. Double adeh.


Keluar je si Uqasha dari lif coz dia dah sampai dah level bilik dia, dalam kiraan 1 2 3 lepas pintu lif betul-betul tertutup, aku pandang sepupu aku, sepupu aku pandang aku. Ktorang bersuara serentak tapi cakap benda lain-lain. Aku cakap "tu bukan Uqasha ke?" Sepupu aku pulak cakap "cantiknya wakkkk dia tuuuu". Pastu dua-dua diam membisu lepas tu. Rasa lega bila dapat luahkan apa yang terpendam selama berjam-jam duduk dalam lif dengan seorang Uqasha yang cantik. Ye, aku memang suka buat ayat hiperbola. Kasi effect drama sikit. Satu lif dengan dramatis kottt.

Sampai je bilik hotel, salam-salam, borak-borak kejap, dengan pantas check ig Uqasha. Nak pastikan ni betul ke salah tu Uqasha. Taip je nama dia, mak aiiihhh banyaknya Uqasha. Mana 1 yang betul ni? Aku decide pilih dekat list pertama and kedua tapi dua-dua takde update gambar latest. Hemmm bukan Uqasha kotttt. Nasib tak tegur, kalau tak, buat malu saje huhu.

Beberapa hari lepas tu aku check lagi sekali lepas baca twit fanclub dia yang mengatakan dia buat ig baru coz ig lama dia lupa password. Tengok-tengok je, jeng...jeng..jeng... emagad... emagad... emagad... rasa nak menjerit masa tu jugak!


She is truly Uqasha Senroseeeee! Ok, ok, tarik nafas. Hembus. Tarik nafas lagi. Hembus lagi. OMG! OMG! Dia betul-betul Uqasha. Masa ni la soalan kenapa tak tegur je dia malam tu keep melayang-layang dan berlegar-legar macam penjenayah tak bersalah dalam kepala otak ni ha. Pastu dengan pantas whatsapp sepupu, cakap dekat dia yang malam tu memang Uqasha .Dia kata ooo yeke? Patut la nampak mewah pun. Bosan betul respon dia. Huh!

Apa-apa pun, dia, yang merujuk kepada Uqasha bukan sepupu aku, lagi cantik di alam nyata berbanding dalam tb atau dalam gambar. Tb dengan gambar memang menipu! Now cuma tunggu masa nak tengok Nely depan-depan pulak.


Buat masa ni, kalau ada yang tanya pendapat aku antara Uqasha and Nely siapa paling cantik, dengan pantas aku akan cakap Uqasha mihmihmih.




Tips : Apa yang patut korang amik tahu kalau nak berbekam :)

Penulis : Fatin Farhanah Masa : 11:43 PM Comments : 4 Labels :

AMARAN : INI ENTRY PANJANG! SILA SURRENDER DULU KALAU JENIS TAK SUKA BACA SESUATU YANG PANJANG!


Ini pengalaman pertama aku berbekam. Dalam pukul 4.30 petang tadi aku habis berbekam. Best rupanya berbekam ni. Tak sakit pun macam sesetengah orang cakap. Sikit pun tak.

Ikutkan aku patut pergi pagi tadi tapi Cik Ana tu ada join aktiviti 10 000 langkah so postpone ke petang. Tengah sedap-sedap tido, syok-syok bermimpi, makcik aku kejut. Katanya Cik Ana dah ready nak mulakan bekam. Aku dah start rasa malas. Dengan rasa mengantuk yang tak dapat dibendung tambahan pula hari hujan, hem hem hem ... pergi la juga akhirnya.

Kedatangan ktorang disambut oleh heavy rain. Aku pula park kereta bukan bawah bumbung, taknak macam lawak pula berlari selaju mungkin nak elak dari basah padahal keluar je dari pintu kereta dah hampir basah kuyup. Kata pun heavy rain kan.

Masuk je pintu salon tu hati aku berbisik woww boleh tahan jugak tempat dia. Nice walaupun kecik. Ada 2 katil. Ada 1 troli yang atas dia ada botol-botol kecil untuk bekam and ada 2 rak yang ada alatan untuk orang yang nakkan perkhidmatan spa.


 

Macam ni la lebih kurang katil yang aku kena meniarap atas dia tu. Terpaksa menggunakan perkkhidmatan uncle G untuk gambar ni coz aku tak snap pic. Ko pikir macam mana aku nak snap pic kalau tengah berbekam? Tak bawa phone pula tu. Memang bertukar jadi cerita dongeng la kalau aku mampu ada gambar exact tempat tu bila berada dalam 2 keadaan ni.


Ni rak, bukan troli. Aku tahu. Cuma nak kasi mudah sikit korang membayangkan apa yang aku cuba sampaikan. Like i said awal tadi, aku tak mampu nak sediakan gambar sebenar coz tak bawa phone. Lagi pun uncle Google kan ada hehe. Uncle Google ni dah macam poket Doraemon kadang-kadang aku rasa.


Ni pula rak sabun untuk yang nak dapatkan perkhidmatan spa. Bukan keadaan sebenar dan bukan gambar sebenar. Yang sebenar tak gantung-gantung macam ni. Dia berdiri tegak atas lantai dan bersandar di dinding. Kaler putih bukan hitam. 

"Ok dik, meniarap ye."

Habis hilang fokus aku. Dah takde dah la nak menilik bagai. Kena prepare diri untuk bekam. Mula-mula dia urut badan aku. Mmmm nikmat sungguh. Nak tertido rasanya. Tengah hujan pula tu. Betul-betul menimbulkan aura sleeping beauty.

Pastu dia ambik bekas sedut darah tu. Dia pam-pam-pam sampai kulit aku macam terkepit dan tersentil dalam bekas kaca tu. Aku sebenarnya nak bagi bayangan perasaan dia macam mana tapi aku tak berjaya ingat aktiviti apa dulu yang aku buat sampai aku boleh dapat feel kena kepit sama macam berbekam siang tadi. Kan aku masa dulu-dulu suka main benda pelik-pelik. Ke semua tu dejavu? But jangan risau, tak sakit pun kena kepit tu. Kalau rasa sakit, boleh bagitahu dekat dia.


"Cik, sakit cik. Slow sikit. Slow-slow". Haaa boleh bagitahu macam tu lah lebih kurang.

Tapi sebelum dia kepit kau, dia akan tanya kau ada sakit apa-apa tak like maigran, gastrik atau apa-apa je lah jenis penyakit yang kau ada. So, sila jawab dengan jujur lah. Takut jawab tipu-tipu jadi cerita lain pulak. Dah la pesen masayarakat sekarang, bila masalah berlaku je asyik nak salahkan orang lain. Padahal diri sendiri yang tak bagi kerjasama yang baik. Apa nak jadi?


Dia kepit kulit dengan botol tu untuk dapatkan kesan bulat. Dalam bekasan bulat tu dia akan cucuk-cucuk-cucuk guna pen dekat atas tu. Yela, kalau tak cucuk mana nak keluar darah. Lepas tu dia pasang semula bekas tu. Kepit semula kulit. Tu yang korang nampak darah keluar dari kulit tu. 

Macam dalam gambar ni

Sebenarnya, yang semua orang start sakit tu part nak cucuk-cucuk-cucuk tu. Sampai part tu la yang orang start tukar perspeksi bekam tu seksa. Bekam tu sakit. Lepas tu, tu la kali pertama dan kali terakhir datang berbekam.

Kalau nak tahu, setakat kena cucuk dengan pen bekam tu, tak sakit pun. In fact, tak terasa macam dicucuk. Pendek kata, proses injection dekat hospital and klinik pun kalah lah. Yang sakitnya kalau kau kena toreh dengan pisau belit. Lain tempat, lain kaedah dia untuk keluarkan darah. Kaedah ditoreh macam badan kau spesis pokok getah tu yang tak tahan. Perit. Sakit. Sebab lepas kena toreh, kulit kena kepit. Umpamanya tempat luka kau kena simbah dengan dettol. Bayangkan lah seksa tak seksanya kau. Dengan tak boleh gerak-gerak, lama pulak tu nak keluarkan darah. Memang kejang la segala otot badan. 

So, perkara pertama yang korang kena pastikan bila nak berbekam ni adalah HARGA. Macam nak tergelakkan kan tapi ini serius. Ada yang excited sangat nak berbekam sampai terlupa nak tanya harga. Bila dah setel, tanya harga, taknak macam terduduk pulak kena sampai RM300. Terpaksa bergegas ke dinding yang mampu buat duit (bank la!). Perkara kedua, haaa baru lah korang kena pastikan pengamal perubatan cara bekam ni bakal keluarkan darah korang guna alatan apa. Guna pen bekam kah guna pisau belit kah? Kalau guna pisau belit, mohon korang tarik diri dulu. Sakit woooo. Macam tangan terhiris pisau dekat dapur masa nak kopek buah tu perasaan dia. Sakit kan?



Ini pisau belit. Sakit kena pisau belit lagi perit dari kena belit dengan pembelit sebab kalau kita jumpa semula pembelit tu, boleh belit derang dengan tali tapi belitan ular sawa masih lagi jaguh dalam kategori belit-belit nih. Juara bertahan zaman-berzaman.

Lepas habis bekam, korang akan rasa perubahannya. Memang lega sangat. Rasa selesa je. Rasa lapar tetiba. Rasa ngantok nak tido. Rasa relax. Rasa seperti di syurga. Adakah perumpamaan ini terlalu di luar kotak? Kesimpulannya, berbaloi. Cuba la buat. Sunnah nabi kot. 

Untuk yang lelaki digalakkan sekurang-kurangnya sekali seumur hidup buat bekam ni. Sebaik-baiknya sebulan sekali buat. Maklum laaa korang tak macam pompuan, takde hari-hari yang istimewa untuk nyahkan darah kotor dari badan. Korang patut buat ni.

Untuk yang pompuan pulak, tak digalakkan sangat tapi kalau badan dah rasa sakit sangat-sangat sampai terguling-guling kalah adengan pilem hindustan, dipersilakan lah menerima rawatan bekam.

Ok, nite-nite. Nak rehat. Letih rasa badan lepas berbekam ni. Assalamualaikum :)