888 Review

Seperti Geografi

Penulis : Fatin Farhanah Masa : 10:10 PM Comments : 5 Labels :
Petang ni angin kuat sangat. Sama je macam petang-petang sebelum ni. Bukan main kuat lagi tiupan angin. Macam boleh melayang je rasa. Rasa takyah pergi pantai ke lepak tepi sungai ke tepi kolam ke semata nak menikmati angin yang kuat lagi kencang. Cukup sekadar berdiri depan jendela yang dibuka separa besar dan jengahkan kepala. Memang boleh terasa bagai nak hilang nyawa. Kuat tak kuatnya angin hingga boleh mengganggu sistem pernafasan. pfffff. Oksigen! Oksigen!

Petang ni juga macam biasa, boring seperti selalu. Memerap dalam bilik. Golek-golek atas katil. Pastu main handphone. Belek insta kejap. Bosan! Layan youtube pulak. Tengok Shasha Solero dengan iklan macam comel je macam cantik je dengan kak Ton and Bobo. Tergelak memang la tergelak tapi meluat pun ada juga. Bosan! Tengok channel MeleTOP pulak. Layan 2 3 cerita and tutup. Nak save bajet qouta huddle sebab nak buka tonton pulak malam nih. Tengok Ariana Rose (hehe). Gaya aku ni macam la dah lepas bebas dari cengkaman rejim yang dikenali sebagai FINAL EXAM! Macam di surga je kan gaya aku. Macam tak sedar diri pun ya. Tak sedar-sedar paper ada lagi 1. Paper pasal angin, udara, api, air. Paper geografi la tu. Eh! tetap juga melagho dengan jayanya.

Sebenarnya ... dah hujung-hujung tempoh tamatnya sesi pembelajaran bagi semester ini ... Dia punya semangat nak menelaah tu bagaikan roller kostaaa. Kejap naik, kejap turun. Kejap ada, kejap hilang. Macam main silap mata pula. Bila semangat tengah membuak-buak tu, boleh la khatamkan 2 3 chapter atau dapat la setelkan beberapa past sem question. Tapi ... bila kesedaran mula memulakan larian marathon 4 kali pusingan padang, mula la aku jadi melepek, lemau, liuk. Jadi macam aiskrim magnum yang dibiarkan terdedah bawah sinaran matahari yang menggila. Cair! Lagi-lagi bila jengah dekat jendela bilik dan nampak orang-orang yang dah habis paper angkat segala khazanah negara masuk dalam kereta. Masa tu aku tengok kekuatan diorang sekuat Badang. Yang makan muntah Jin tu (eeeuwwww). Angkut barang-barang dengan gigih dan gelak-gelak padahal barang banyak kot. Kalah orang yang nak pindah masuk rumah baru gaya dia. Sikit pun tak nampak muka stress macam yang selalu aku buat sejak-sejak paper belum tamat dengan sempurna ni. Hmmm mungkin tu la perasaan orang yang dah habis payper. Bahagia macam pengantin baru.

Tika ini. Di kala ini. Di saat ini ... aku tak ubah seperti isi kandungan dalam buku geografi tu. Penuh dengan konflik, masalah dalaman, masalah luaran, terikat dengan rules and regulation yang ntah siapa-siapa ntah yang reka. Mengarut betul! Dan lagi .... aku ibarat gurun Sahara yang kering kontang tu. Panas! Pening! Seksa! Lonely! Alone! Ha, apa lagi? Boring! Bosan!. Semua lah! Semua tu gambaran untuk diri aku sekarang. Tak memberangsangkan dan sangat kasihan. Mungkin aku akan berubah jadi sebuah taman bunga yang cantik yang ada lavendar, ros, orkid dan pelbagai lagi jenis bunga yang cantik lepas habis paper nanti. Untuk 2 3 hari ni, kekal dengan imej Gurun Sahara =='


Ini gambaran diri aku sekarang. Berpasir. Kering. Kontang. Lonely. Tak memberangsangkan. Scary. Boring. Takde perasaan. Lelah. Letih.


Bila habis paper, aku akan jadi macam taman bunga niiii. Cantikkan? Berseri-seri. Bersemangat. Penuh harapan. Wangi. Warna-warni. Happy :D

Oh! ada member wassap ajak keluar. Keluar dulu. Tata :)

Cerita Kedai Mamak

Penulis : Fatin Farhanah Masa : 12:19 PM Comments : 3 Labels :
Kedai mamak dan student ibarat semut dan gula. Which is dimana ada kedai mamak mesti di situ ada student. Sama macam di mana ada gula di situ ada semut. Gula tu kedai mamak. Semut tu student. Wahhhh! What a blablabla perumpamaan dak Patiiinnn oiiii.

Ok, stop pasal perumpamaan yang sungguh tak boleh blah tu. Semut disamakannya dengan student? Gula tu macam kedai mamak? Seriously? (haha). Tapi ok juga la student tu macam semut atau semut tu macam student. Semut kan rajin dan gigih berusaha. Student tu macam tu juga kan. Gigih dan rajin demi masa depan yang cemerlang, gemilang dan terbilang (bagi sesetengah orang la. Sesetengah yang lain ... ke laut. Hanyut dilambung ombak. Mungkin).

Around 9.45 pm macam tu aku dengan housemate keluar berlenggang kangkung (trending tahun 2014) ke kedai mamak yang namanya Al-Baiq. Walaupun kedai tu ada nama se-best Al-Baiq, kami tetap juga mengenali kedai tu dengan nama kedai mamak. Lagi senang nak sebut i guess and lebih common. KEDAI MAMAK. Cuma, masalah dengan benda-benda yang common ni ialah "Kedai mamak mana nak pergi ni? Bedah ke Baiq". Itu la pertanyaan yang boleh dikatakan common tiap kali bagi nama kedai yang tak spesifik =='


Ni bukan Al-Baiq yang sebenar. Just ilustrasi je. Nak bagi ada-ada gambar dalam entry (haha). Gambar, cilok dari google heyyyy. Peace yo!


Subaidah ni pun bukan kedai yang sebenar. Sumber : uncle Google tersayang. wee~~


Gambar ni pula takde kaitan pun dengan cerita semalam. Cuma nak kata, uniform ni la mamak-mamak dekat Bedah yang aku kerap lalu di depan, belakang dan sisi kedai tu pakai. Ok, sekian ulasan dari saya. Kbye. Sumber gambar : as usual, google. Tengok url blog dekat gambar tu pun tahu dah bukan url blog gue!

Ok dah, berhenti buat ulasan pasal gambar. Sambung balik cerita semalam. Ceritanya semalam, salah sorang member rumah nak makan roti tisu. Dari dalam bas lagi dia duk mengidam nak makan roti tisu. Sebab air-cond bas kuat sangat agaknya. Nafsu makan pun jadi menggila. Siap kasi mesej dalam wassap grup rumah (teror tak, rumah pun ada grup wassap. Haha. Batak :p) "Korang, malam ni makan roti tisu jom!"


Roti tisu dekat kedai tu tak tinggi mana pun. Tinggi dia sedang-sedang je. Macam dalam gambar ni la.


Kalau roti tisu ni ... aku rasa patut tukar nama jadi roti KLCC la. Maakkkk aiiihhh! Tinggi dia bukan mainan. "Ayakkk! Payahnya nak capai puncak dia", kata orang itu yang semacam terkial-kial je nak capai hujung roti tu.

Ok, habis cerita pasal roti tisu. Now cerita pasal lokasi tempat duduk kitorang malam tu. Semalam sampai-sampai je, mata duk scan tempat duduk. Tetiba mata kasi sensor yang menandakan port depan tb single and available (agagaga). Terus pecut dalam gaya sopan ke arah tempat tu. Lambat-lambat nanti takut dikebas orang. Dah la semalam ramai benau manusia lepak dekat situ. Maklum lah ... masing-masing esok (hari ni la maksudnya) free. Takde paper. Yela, esok kan (hari ni la) maulud nabi so CUTI!. Sebab tu semua orang pun dah macam semut yang sarangnya telah dimusnahkan oleh sekumpulan tangan jahat. Keluar berbondong-bondong dan melepakkan diri di suatu tempat dipanggil KEDAI MAMAK. Pusing kiri, nampak budak satu kampus. Pusing kanan pun sama. Pusing belakang, "eh, budak kampus aku juga ni". Tetiba rasa serba salah nak main toleh-toleh. Pusing depan, "ek ehhh cerita betul ke bohong laaa. Jom gelak ramai-ramai" (hahaha). 


Dahhh gelak tak ingat dunia sambil makan roti tisu. Nasib baik tak terbelekik. Dah la roti tu macam antara liat tak liat antara nipis dan tebal. Kalau terbelekikkkk mahu pengsan sampai jatuh kerusi (kehkehkeh).

Tepat jam 10.10 minit malam .... kami pun angkat bontot dan balik ke rumah. Menelaah subjek Ib Finance atau banking hingga larut malam ...

Sekian sahaja cerita kedai mamak kami malam tadi :)